USL a schimbat filozofia de guvernare. Începe culegerea roadelor

| 29 oct, 2013

Ne apropiem cu paşi repezi de momentul în care se va împlini un an şi jumătate de când USL se află la guvernarea ţării. Este un prilej bun de sinteză şi de analiză şi evaluare a principalelor măsuri pe care guvernul condus de Victor Ponta le-a considerat oportune pentru noi.

După un an şi 4 luni de guvernare ne dăm seama de un lucru, USL este o alianţă eminamente pragmatică, orientată pe rezultate mai mult decât pe reacţii emoţionale şi, culmea, poate din acest motiv toate sondajele arată că USL-ul nu este erodat. Simpatia pentru PSD pare a fi mai mare ca oricând, în timp ce PNL-ul scade sensibil şi asta din cauza poziţiilor ciudate pe care liderul Crin Antonescu le adoptă vizavi de agenda zilei.

Românii sunt interesaţi în principal de locuri de muncă, de creştere economică, de scăderea preţurilor sau de calitatea actului de învăţământ şi de sănătate. Românii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de intrigile ţesute de Băsescu la Cotroceni şi din ce în ce mai mult interesaţi de infrastructură. Românii sunt interesaţi, şi acest lucru este firesc, de ceea ce este aproape de ei, fie că vorbim de veniturile lunare de preţurile de consum de calitatea serviciilor publice sau de taxe în general.

 

Măsurile care au dus la menţinerea USL-ului în topul preferinţelor electorale:

· Readucerea veniturilor bugetarilor la acelaşi nivel înainte de tăierile din 2010

· Eliminarea impozitării pensiilor (pensii mai mari cu 5,5%)

· Creşterea salariului minim la 800 lei

· Scăderea preţurilor la legume conservate, cartofi, ulei şi zahăr.

· Scăderea TVA-ului la pâine

· Crearea de locuri de muncă

· Creşterea exponenţială a ratei de absorbţie a fondurilor europene până la aproximativ 25%

 

Guvernarea USL a dat impresia că face ceea ce trebuie când trebuie. Este clar faptul că opoziţia formată din PDL şi aberaţia politică PPDD nu a avut cum să susţină foarte multă substanţă în discurs. Aşa că putem spune, fără teama de a greşi, că un alt motiv pentru care USL-ul este încă în topul preferinţelor electorale îl reprezintă guvernarea dezastruoasă a PDL-ului, dar şi măiestria cu care Traian Băsescu a atacat pe rând fiecare categorie socio-profesională din România, timp de 10 ani.

USL-ul a reuşit să atingă un nivel de performanţă la care nu foarte mulţi analişti şi comentatori politici se aşteptau. Ştiu să guverneze, ştiu să comunice şi nu fac greşeli, aceste trei atribute sunt definitorii pentru parcursul guvernării USL din acest an şi jumătate. Atacurile există şi sunt inerente în politică dar trebuie să recunoaştem că unele sunt chiar ridicole. Aici este practic diferenţa fundamentală între cum comunică USL-ul şi Victor Ponta şi cum comunică PDL şi Emil Boc. USL-ul poate să explice foarte clar faptul că datorită lor rata de absorbţie a fondurilor europene dintr-un an jumătate a depăşit-o pe cea din ultimii 6 ani şi jumătate. Valoarea fondurilor structurale si de coeziune returnate României în 2013 de către Comisia Europeană a ajuns la aproximativ 2,4 miliarde de euro până la data de 22 octombrie. USL poate să explice faptul că a creat 94.300 de locuri de muncă în timp de PDL nu a reuşit să explice de ce a scăzut numărul salariaţilor cu 530.000 în doi ani de guvernare.

Și aici, când ajungem la tema locurilor de muncă, avem una dintre cele mai mari surprize plăcute. După cum spuneam, în ultimul an, numărul locurilor noi de muncă a crescut cu peste 94.000. Aceasta, în timp ce în alte state, mult mai devoltate din punct de vedere economic, s-au pierdut zeci sau sute de mii de locuri de muncă.

 

Evoluția numărului de salariați

România: plus 94 300 in perioada aprilie 2012 – august 2013

Italia: minus 201.000 in perioada Q1 2012 – Q2 2013

Spania: minus 610.000 in perioada Q1 2012 – Q3 2013

Marea Britanie: plus 640.000 in perioada Q1 2012 – August 2013

Germania: plus 320.000 in perioada aprilie 2012 – august 2013, serie ajustată sezonier

Portugalia: minus 157.000 in prioada Q1 2012 – Q2 2013

Polonia: minus 36.000 in perioada Q1 2012 – Q2 2013

Bulgaria: plus 15.000 in perioada aprilie 2012 - iunie 2013

Franța: minus 135.000 in perioada Q1 2012 – Q2 2013

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 oct, 2013
cantautor
Ai copiat exact textul articolului anterior compilat de tine....
"Numărul locurilor de muncă a crescut considerabil în România în comparație cu alte state europene"....
ai mai adugat ceva si se cheama ca ai scris deja 2 articole...
Tare de tot...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ