Băsescu: Din acest moment, orice discuţie despre creşterea accizei la benzină este inutilă

| 09 dec, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, în această seară, că România şi-a respectat obligaţiile din Tratatul de aderare, privind acciza la benzină, adăugând că nivelul stabilit în acest Tratat a fost atins încă din ianuarie 2013.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

  • Astăzi am retrimis la Parlament legea care viza organizarea camerelor pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare rurală. Prin aceasta ordonanta se modifcă legea care gestioneaza infiintarea acestor camere si se reface politizarea camerelor agricole.
  • Am rugat analizarea posibilitatii ca legea sa fie mentinuta astfel incat agricultorii sa-si desemneze singuri reprezentantii in aceste camere, fara prefecti si alte structuri de control politic.
  • Pe fond, motivul este incercarea de a politiza camerele agricole. Agricultorii trebuie sa respire si ei fara influenta politicului.
  • De asemenea, am promulgat legea prin care promotia universitatii de Politie e incadrata si avansata la gradul de locotenent. Cel mai important lucru - absolventii care nu se mai incadreaza voluntar sunt scutiti de plata scolarizarii. Pentru ca ministerul de interne absoarbe foarte greu absolventii de la universitate.
  • Am promulgat bugetul asigurarilor de stat, asa cum am anuntat, nu am nimic cu acest buget, e in regula, inca are usoare rezerve dar poate ca nu e rau. Cei ce propavaduiau imposibilitatea de a plati pensii, ajutoare sociale, s-au dovedit a fi doar niste propagandisti.
  • Am promulgat bugetul asigurarilor sociale de stat, asa cum am anuntat, Nu am nimic cu acest buget. este in regula. Inca are usoare rezeve, dar poate ca nu-i rau sa fie o mica rezerva. Nu a existat in intentia mea sa opresc acest buget.
  • Am luat nota de declaratia prim-ministrului: este dispus sa renunte temporar la acciza pe motorina. Nu ma satisface total, dar asta arata ca putem construi un dialog in continuare, eu fiind deschis sa arat Guvernului ca poate construi bugetul fara aceasta acciza.
  • Aici inteleg ca s-a dus dl. Voinea sa discute la Bruxelles. Nu stiu de ce s-a dus. Nedumerirea e cu atat mai mare cu cat Romania si-a indeplinit obligatiile din Tratatul de aderare. Noi in anexa 7 din Tratat avem stabilit un calendar pentru a atinge un anumit nivel al benzinei: sa ajunga la o acciza de 359 de euro/ mia de litru de benzina fara plumb. Inca din ianuarie 2013, Romania avea o acciza cu 59 de eurocenti peste limita pe care trebuia sa o atingem. Orice marire ne face necompetitivi.
  • La motorină, tot prin Tratat, aveam obligatia de 330 euro la mia de litri. In Codul Fiscal, la 1 ianuarie 2013 aveam 330,395 de euro la mia de litri de motorină, eram deja cu acciza cu 39,5 centi peste pragul asumat.
  • Din acest moment, orice discutie cu CE cu privire la cresterea accizei este inutila, pentru ca Romania isi respecta obligatiile asumate in Tratat.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ