Varujan Pambuccian: Livrarea bunurilor cu ajutorul dronelor ar putea începe în România în următorii 3-4 ani

| 04 noi, 12:57

România are nevoie de un cod clar, național, al securității sistemelor informatice, iar inițiativa să vină din partea organizațiilor neguvernamentale specializate, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, la un eveniment dedicat securității cibernetice.

"Singura soluție pe care o văd este ca inițiativa pentru un asemenea cod să vină fie din partea legislativului, numai că noi nu avem resurse ca să facem această coagulare, fie din partea unor ONG-uri specializate. Este singura soluție', a spus Pambuccian.

În altă ordine de idei, deputatul a afirmat că livrarea bunurilor cu ajutorul dronelor ar putea începe în România în următorii 3-4 ani.

'Anul viitor, în Londra, Amazon începe să livreze bunuri cu drone. Asta este o problemă foarte importantă pentru următorii 3-4 ani. Nu uitați că noi suntem fabricanți de drone. În România există o fabrică importantă de drone. Probabil că o să vedem servicii de genul acesta în România în următorii 3-4 ani. În spatele unei asemenea livrări stă o rețea informatică. Gândiți-vă câte se pot întâmpla din manipularea informației în rețeaua asta', a explicat deputatul, conform Agerpres.

Tema securității cibernetice este dezbătută, miercuri, într-o conferință organizată de Institutul Bancar Român (IBR).

Potrivit datelor Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, anul trecut au fost procesate peste 78,7 milioane alerte de securitate cibernetică. Dintre acestea, au fost extrase circa 2,48 milioane IP-uri unice. 24% din totalul IP-urilor unice alocate spațiului cibernetic românesc (2,4 milioane) au fost implicate în cel puțin o alertă de securitate cibernetică procesată de CERT-RO. În anul 2013, 16% (2,2 milioane) din IP-urile unice alocate spațiului cibernetic național au fost implicate în cel puțin o alertă de securitate cibernetică.

'54% din alertele primite vizează sisteme informatice configurate necorespunzător (misconfigured), nesecurizate sau vulnerabile, ce oferă diverse servicii nesecurizate în Internet, folosite de atacatori pentru ascunderea identității și lansarea de atacuri cibernetice asupra altor ținte. De cele mai multe ori, aceste sisteme nu trebuie compromise, simpla folosire a acestora fiind suficientă (ex: DNS open resolver, open SNMP, open NTP etc.); acest trend se observă și prin creșterea numărului de alerte ce au vizat echipamente de rețea de tip business (routere, firewall etc.) sau home user (routere wireless, camere web, smart TV, smartphone etc.), față de alte sisteme de operare', arată CERT-RO, în raportul pe anul 2014.

46% din alerte vizează sisteme informatice din România, victime ale unor atacatori care au reușit preluarea de resurse în cadrul unor rețele de tip botnet (zombie) prin exploatarea unor vulnerabilități tehnice și infectarea sistemelor cu diverse tipuri de aplicații malware. Rețelele de tip botnet reprezintă cea mai importantă problemă existentă în spațiul cibernetic național, deoarece aceste computere compromise pot fi utilizate în derularea de atacuri cibernetice asupra altor ținte din România sau din spațiul extern țării noastre.

10.759 domenii .ro au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în cursul anului 2014, cu 5% mai multe decât în cursul anului 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ