Vești bune din economie - România are cea mai puternică creștere economică din UE în trimestrul al treilea

| 15 noi, 2013

Producțiile record obținute în agricultură au condus la scăderea prețurilor alimentelor, fapt care a condus la o ieftinire a coșului lunar de consum în august cu aproape 70 de lei, față de ianuarie. Mai mult, ieftinirea produselor alimentare a continuat și în luna septembrie, ca urmare a reducerii TVA-ului la pâine și produse de panificație cu 15 procente.

Conform ultimelor date statistice, motoarele economiei românești merg la turație maximă. O spun la unison atât INS, cât și Eurostatul.

Astfel, conform INS, economia României a crescut în trimestrul trei din acest an cu 1,6% faţă de trimestrul doi, iar avansul a fost de 4,1 procente comparativ cu perioada similară din 2012. Ca urmare, pe primele nouă luni ale anului, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%. Datele furnizate de către INS sunt confirmate de către Eurostat. În plus, în baza analizei comparative efectuate, serviciul de statistică european mai face o remarcă foarte importantă: prin rata de creșterea economică înregistrată până la sfârșitul lunii septembrie, România este premiantă la acest capitol la nivelul întregii Uniuni Europene.

Această creștere, caracterizată de către jurnaliștii prestigiosului ziar britanic Financial Times drept ”sclipitoare”, este rezultatul mai multor factori conjugați. În primul rând, România a înregistrat  în luna septembrie a doua cea mai mare mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană, cu un avans de 2,4% față de luna precedentă și de 8,9% față de perioada similară a anului 2012. În al doilea rând, agricultura românească a avut un an excelent. Măsurile de sprijinire a fermierilor implementate de către cabinet, precum și condițiile meteorologice favorabile au permis obținerea unor producții record la majoritatea culturilor. Ca urmare, agricultura și-a adus o contribuție substanțială la creșterea economică. De asemenea, nu trebuie ignorat nici rolul exporturilor. După ce ani de-a rândul balanța comercială a fost negativă, exporturile românești au depășit la începutul anului importurile și au reușit să continue să se mențină pe un trend pozitiv. În sfârșit, unul dintre cei mai importanți factori de stimulare a creșterii economice i-a avut majorarea continuă a ratei de absorbție a fondurilor europene, care a ajuns în luna octombrie la aproape 25%.

Trendul economic de creștere consolidată înregistrat de la preluarea guvernării de către USL, precum și promovarea inteligentă a avantajelor competitive de care dispune România au reușit să atragă atenția piețelor financiare. Ca urmare, în această perioadă, România a reintrat pe harta marilor investiții străine și și-a făcut un debut spectaculos la bursa din Londra, prin listarea Romgaz.

Dincolo însă de aceste date statistice seci, important este că avântul pe care economia românească l-a luat în ultima perioadă începe să se simtă tot mai puternic și în viața de zi cu zi a cetățenilor. Astfel, producțiile record obținute în agricultură au condus la scăderea prețurilor alimentelor, fapt care a condus la o ieftinire a coșului lunar de consum în august cu aproape 70 de lei, față de ianuarie. Mai mult, ieftinirea produselor alimentare a continuat și în luna septembrie, ca urmare a reducerii TVA-ului la pâine și produse de panificație cu 15 procente. De asemenea, în acest an, veniturile românilor s-au majorat ca urmare a indexării pensiilor, a creșterii venitului minim garantat, dar și a salariului mediu pe economie.

Putem spune așadar că bunăstarea generată de creșterea economică a început să se transfere tot mai puternic în portofelele românilor și, luând în considerare prognozele pozitive legate de evoluția economiei românești pentru anul care vine precum și măsurile preconizate de către cabinet, este de așteptat ca acest trend să se continue și în 2014.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 noi, 2013
cantautor
pe cei 7,4 milioane credeti ca-i intereseaza politica bugetara?
ei se duc sa cumpere la piata,platesc taxele,platesc utilitatile,platesc cheltuielile cu copiii si vad ce mai au in buzunar...
asta e macroeconomia pe care o inteleg ei...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ