Vizita ministrului Mihnea Costoiu in SUA - dovada că America ne tratează cu respect

| 14 ian, 2014

Deschiderea afișată față de proiectele românești și de cooperarea dintre NASA, ESA și instituțiile noastre de cercetare sunt o încurajare pentru toți specialiștii români care vor să-și vadă ideile de proiecte puse în aplicare.

Agenda recentă a ministrului delegat pentru Învatamânt Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a fost una foarte încărcată. Aflat într-o vizită oficială în SUA, oficialul român a făcut pași importanți în sensul colaborării fructuoase dintre MEN și instituțiile americane din domeniile educației și cercetării, fiind primit cu brațe deschise atât de personalități importante din mediul academic si din sectorul de cercetare american, precum Charles F. Bolden, administratorul NASA și consilierul pentru probleme de ştiinţă şi tehnologie al preşedintelui Barack Obama, John Holdren.

Întâlnirile la nivel înalt ale ministrului Costoiu dovedesc faptul că România este tratată cu respect și deschidere de către Statele Unite, iar cooperarea dintre cele două state trece dincolo de domeniile politic și militar.

De exemplu, în cadrul vizitei sale în Statele Unite ale Americii, care se desfășoară în perioada 6-14 ianuarie, ministrul Mihnea Costoiu a avut o întrevedere, la sediul NASA, cu Charles F. Bolden, administratorul NASA şi general în retragere al Corpului Puşcaşilor Marini.

Discuţiile demnitarilor au atins subiecte precum colaborarea dintre Agenţia Spaţială Română şi NASA în proiecte de exploatare interplanetară, în domeniul nano-sateliţilor şi al aplicaţiilor spaţiale pentru agricultură sau pentru monitorizarea dezastrelor, iar la întrevedere a participat şi Marius-Ioan Piso, directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA). Deschiderea afișată față de proiectele românești și de cooperarea dintre NASA, ESA și instituțiile noastre de cercetare sunt o încurajare pentru toți specialiștii români care vor să-și vadă ideile de proiecte puse în aplicare.

Totodată, cu ocazia participării delegației române la Forumul Internaţional pentru Explorare Spaţială, desfăşurat la Washington, ministrul Mihnea Costoiu s-a văzut și cu cu cel mai important consilier pentru probleme de ştiinţă şi tehnologie al preşedintelui Barack Obama - John Holdren, Directorul Oficiului pentru Ştiinţă şi Tehnologie de la Casa Albă, şi co-preşedinte al Consiliului de Consilieri pentru Ştiinţă şi Tehnologie al Preşedintelui SUA. Desigur, au fost abordate oportunitățile de colaborare și dezvoltarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA, extrem de util țării noastre.

Ministrul delegat a mai luat parte recent și la o reuniune a membrilor comunității științifice românești din SUA, la care au participat cercetatori si cadre didactice afiliate unor institutii precum George Washington University, Georgetown University, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, American University, Smithsonian Institute, Naval Research Laboratory, Center for European Policy Analysis.

Agenda discuțiilor a fost în general una foarte utilă țării noastre, în contextul situației cu care România se confruntă la începutul anului 2014, odată ce piața muncii la nivel european s-a deschis și trendul de plecări din țară ale tinerilor valoroși a redevenit o temă de actualitate.

Una dintre marile încercări pentru România este descoperirea și păstrarea unui avantaj competitiv care să accelereze procesul de creștere economică și care să facă din țara noastră un partener mai valoros pe plan internațional. Totuși, făcându-se eforturi diplomatice în sensul îmbunătățirii relației cu Statele Unite și al promovării potenţialul învăţământului superior şi cercetării româneşti pe plan internațional, putem obține ajutorul necesar pentru a obține rezultate palpabile.

În acest sens, ajută foarte mult atunci când au loc și întâlniri cu reprezentanţi de vârf ai companiilor americane din cadrul Consiliului de Afaceri SUA-România, care pot propune un sprijin financiar semnificativ pentru proiectele românești și, de ce nu, pot susține la rândul lor intenții ale instituțiilor noastre de a pune bazele unor proiecte benefice pentru comunitatea românească, precum crearea unei catedre de limba română în SUA, în parteneriat cu universităţile de prestigiu din Washington.

Tag-uri: mihnea costoiu, nasa
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ