Vosganian: Absorbţia fondurilor europene poate duce la o creştere economică de 4%

| 19 sep, 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că dacă România absoarbe fondurile europene într-un ritm mulţumitor creşterea economică poate ajunge la 4%.

"Maximul spre care putem merge fără să existe un risc de încălzire economică şi de periclitare a echilibrelor externe cont curent - cont comercial este de 4% creştere economică.  Dacă absorbim fondurile europene într-un ritm mulţumitor şi având în vedere şi dimensiunea structural românească, PIB-ul structural, creşterea economică pentru România spre care trebuie să tindem este de circa 4%", a spus ministrul Economiei, citat de Agerpres.

De asemenea, Varujan Vosganian crede că România trebuie să depăşească pragul psihologic de 2% creştere a PIB pentru a înlătura decalajele cu alte ţări europene.

"Dacă România nu depăşeşte pragul psihologic de 2% creştere a PIB, nu vor fi înlăturate decalajele cu celelalte ţări ale Uniunii Europene. (...) Avem două paliere pe care economia românească funcţionează şi două pe care prezintă vulnerabilităţi. Ea funcţionează pe zona industriei şi pe zona exporturilor şi are vulnerabilităţi pe zona consumului şi pe cea a investiţiilor. Vă întrebaţi cum se poate una fără cealaltă. Industria merge fără consum pentru că şi-a găsit depăşiri în străinătate. Imaginaţi-vă că faţă de 2008 exportăm, ca ordin de mărime, vreo 13 - 14 miliarde euro în plus. Până în 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astăzi sunt 45 - 46 miliarde euro şi se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Vă întrebaţi cum merge industria fără investiţii. Industria merge astăzi ca remanenţă pentru ce s-a întâmplat până în 2008", a spus Vosganian.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit la 1,8% creşterea Produsului Intern Brut în primul semestru din 2013, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier, după ce la primele estimări a comunicat un avans al PIB de 1,7%.

În vara acestui an, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creştere economică a României pentru 2013, de la 1,6% la 2%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ