Varujan Vosganian reafirmă obiectivul României de adoptare a euro

| 14 mai, 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reafirmat menţinerea de către România a obiectivului de adoptare a monedei euro, fără stabilirea unui termen limită, cu accent asupra realizării convergenţei nominale-reale, la Congresul Economic European de la Katowice, care s-a desfăşurat în perioada 12 - 14 mai, informează Ministerul Economiei într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, aceasta este parte a strategiei de consolidare fiscală, îndeplinire a criteriilor de la Maastricht şi, în final, asigurarea unei economii solide şi competitive.

În sesiunea inaugurală a Congresului, desfăşurată sub egida 'O Europă a creşterii. Viitorul economiei europene/Cooperare şi coeziune. Europa Centrală în Uniunea Europeană', ministrul român a prezentat măsurile întreprinse de România pentru depăşirea crizei şi stabilizarea macro-economică, importanţa cooperării Românei în regiunea central-europeană, alături de ţările din Grupul de la Vişegrad, atractivitatea ţării noastre ca destinaţie investiţională şi de afaceri.

Totodată, ministrul Vosganian a relevat "menţinerea de către România a obiectivului de adoptare a monedei euro, fară stabilirea unui termen limită, cu accent asupra realizării convergenţei nominale/reale, ca parte a strategiei de consolidare fiscală, îndeplinirii criteriilor de la Maastricht şi, în final, asigurarea unei economii solide şi competitive"

Demnitarul român a subliniat importanţa creşterii veniturilor statului şi populaţiei, pentru a se evita, pe viitor, migrarea forţei de muncă înalt calificate.

În ceea ce priveşte problematica europeană, ministrul Vosganian a prezentat iniţiativa introducerii în acquis-ul comunitar a unei politici industriale comune, insistând asupra necesităţii reindustrializării statelor europene. Totodată, a atras atenţia asupra necesităţii ca deciziile şi reglementările UE să aibă la bază evaluări clare ale impactului acestora asupra competitivităţii industriilor şi economiilor statelor membre, având în vedere că în multe ramuri industriale UE şi-a redus avantajul competitiv.

Ministrul român a subliniat importanţa deschiderii UE pentru cooperarea şi expansiunea pe alte pieţe (Asia, America Latina, Nordul Africii), deoarece în prezent majoritatea schimburilor comerciale ale statelor membre se concentrează în interiorul UE şi generază în acest fel, propagarea efectelor crizei în cadrul Uniunii.

Vosganian a arătat că elementele esenţiale pentru ieşirea din criză constau într-o combinaţie echilibrată de măsuri de austeritate, consolidare fiscală şi management al datoriei, cu măsuri de stimulare economică, redefinirea rolului statului şi a ajutorului de stat, acordarea de facilităţi pentru dezvoltarea afacerilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ