Zeci de cadre medicale de la Institutul "Marius Nasta" protestează faţă de reducerea sporurilor

| 10 apr, 13:50

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Capitală, biologi, asistente, personal administrativ, dar şi medici, au protestat, marţi, pentru a treia oară în ultima săptămână, în curtea unităţii spitaliceşti, fiind nemulţumiţi de reducerea sporurilor.

Câteva zeci de cadre medicale şi personal administrativ din cadrul Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti protestează faţă de reducerile salariale.

"Ne confruntăm cu toate bolile pământului, TBC, HIV, cu puroi, iar ei ne-au tăiat toate sporurile. Luna asta am luat 1.500 de lei. Sa trăiască ei cu banii ăştia. Lucrăm în codiţii mizerabile, ne tuşesc pacienţii în faţă şi noi nu suntem protejaţi", a explicat Elena Boacă, infirmieră.

"O sa iau salariu taiat la jumătate, pentru că acesta era sporul de tuberculoză, care ni s-a taiat. Nu ştiu cine a luat decizia asta, cert este că nu mai putem muncii în aceste condiţii. Suntem expuşi riscului de îmbolnăvire şi ei ne taie sporurile", a spus Alina Mihuţ, asistent medical al Institutului Marius Nasta.

Mulţi brancardieri şi infirmiere s-au plâns că li s-a tăiat din salariu, în condiţiile în care, munca lor este şi una fizică.

"Să vină ei să lucreze în puroaiele în care stăm noi pe secţia de ATI şi pe toate secţiile pentru că peste tot e aşa. Să vină aici să tragă de bolnavi. Noi îi ridicăm cu cârca pentru că nu avem cu ce să lucrăm. Ştie cineva? Ei ne-au spus să nu mai spunem la nimeni. Eu am fost operată că mi s-a rupt clavicula pentru că am ridicat bolnavii. Nouă, infirmierelor şi brancardierilor nu ne-au mărit salariul, dar ne-au tăiat 45% din salariu", a precizat una dintre infirmierele spitalului.

Tot marţi, aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat, în faţa unităţii medicale, după ce au constatat că le-au fost diminuate în mod considerabil veniturile, în urma schimbării Legii salarizării.

”Am ieşit să protestăm din nou şi o vom face şi în zilele următoare, până când ni se vor soluţiona problemele. Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanţii au spus că au majorat salariile, dar au «uitat» să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situaţie normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iaşi, iar dacă nu vom găsi înţelegere, vom intra în curând în grevă generală“, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindical din cadrul unităţii medicale ieşene, Victorela Vieriu.

Potrivit acesteia, liderii Sindicatului Sanitas au programat o discuţie cu şeful Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi spune că va încerca să găsească o soluţie în zilele următoare.

”La Pneumo este o situaţie aparte, e adevărat, pentru că unii angajaţi de acolo aveau sporuri ce depăşeau 100% din salariu. Ne vom întâlni la finalul săptămânii, probabil vineri, pentru a găsi o soluţie împreună. Legea a fost modificată de Guvern, iar Ministerul Sănătăţii este ordonatorul principal de credite. Totodată, sunt şi angajaţi cărora le-au crescut salariile, dar care nu ies să spună acest lucru“, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi să crească bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie, ar trebui să ia bani din bugetul altei unităţi medicale din Iaşi, ceea ce ar genera probleme similare.

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat şi vineri.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ