Zerul de lapte şi proprietăţile lui tămăduitoare. Ce boli vindecă

| 12 mai, 2014

Se ştie că la fabricarea brânzei rămâne un lichid de culoare albă, spălăcită, numit zer de lapte. Acest lichid nu este apă simplă, ci apă care conţine substanţe minerale şi diferiţi fermenţi. Medicina poporului îi atribuie proprietăţi tămăduitoare. În ultimul timp, chiar medicina ştiinţifică, după experimentări numeroase, a dovedit calităţile terapeutice ale acestui zer.

Zerul de lapte este bun şi folositor organismului, stimulându-i digestia, în special. Pentru aceasta, se bea dimineața, pe nemâncate, un pahar. Ajuns în stomac, el trece repede în intestin, unde îşi exercită influenţa, ajutând digestia. Atât sucurile intestinale, cât şi motricitatea intestinală (contracţiile) lucează mai intens sub acţiunea zerului ajuns in intestin. În acelaşi timp, bacteriile periculoase sunt omorâte, în schimb, se dezvoltă microbii saprofiţi, care ajută la digestie. Acţiunea nu se limitează aici, chiar funcţiile ficatului se înviorează. Aportul de fiere din ficat este mai mare, având ca efect o bună digestie, urmată de o bună purgaţie.

Ce boli vindecă

- Bolnavii de rinichi sunt avantajaţi dacă beau zer de lapte. În afară de faptul că favorizează eliminarea urinei în cantitate mare (diuretic), el ajută şi la concentrarea urinei, adică se elimină din organism toate otrăvurile vătămătoare.
Având atâtea proprietăţi folositoare, zerul de lapte este întrebuinţat mult în curele de dezintoxicare a organismului. În artritism – boală care reprezintă o intoxicaţie cronică a organismului, prin substanţe toxice provenite din alimentaţie – cura cu zer de lapte aduce ameliorări vizibile.

- În bolile infecţioase, gripă, pneumonie, febră tifoidă, scarlatină, zerul e, de asemenea, folositor, contribuind la lupta împotriva congestiei ficatului şi a rinichilor şi împotriva intoxicaţiilor, favorizând şi diureza (urinarea).

Rezultate bune se obţin şi prin administrarea zerului de lapte în bolile tubului digestiv, ca în dispepsii, constipaţii, fermentaţii intestinale, auto-intoxicaţii. Cei cu piatră la ficat ori piatră la rinichi profită, de asemenea, bând în fiecare dimineaţă un pahar cu zer de lapte. Cei care abuzează de mese copioase, precum şi cei care au ureea crescută în sânge trebuie să urmeze o cură cu acest zer.
Chiar şi copiii mici şi sugarii care suferă de constipaţie pot lua zerul de lapte, obţinându-se rezultate mulţumitoare.

În intoxicaţiile cu plumb ori tutun zerul de lapte ajută la curăţirea organismului.

Prepararea zerului
Cum putem avea zerul de lapte la îndemână şi în ce mod trebuie urmată cura?

Oricine poate prepara zerul de lapte acasă. Se pune cheag în lapte şi astfel se precipită caseina, care se încheagă. Ceea ce rămâne se fierbe şi se obţine urda dulce. Partea lichidă, rămasă după ce se scoate şi urda, este zerul de lapte, gata de a fie întrebuinţat. Nu este bine însă să se administreze aşa, la întâmplare. Numai medicul este autorizat să prescrie cura cu zer de lapte, care nu se face la fel în toate cazurile.

Mod de administrare

După opinia medicului francez Arthur Renaud, sunt trei moduri de a urma cura CU zer de lapte.

1. Cura severă şi exclusivă cu zer de lapte. Această cură se aplică de obicei oamenilor bolnavi, graşi, cu uremie sau în bolile infecţioase. Într-o perioadă de timp relativ scurtă, aceşti bolnavi vor lua exclusiv – fără a mai mânca alte alimente – un litru până la un litru şi jumătate de zer în 24 de ore.

2.    Cura de 10 zile. De această cură trebuie să profite bolnavii de ficat, de rinichi, cei cu constipaţie, artriticii, cei cu arterioscleroză. Alimentaţia lor va fi vegetariană. Dimineaţa, pe nemâncate, vor bea 500-600 ml zer de lapte, iar la prânz şi seara, vor mânca vegetale şi fructe.

3.    Cura de întreţinere. Se ia o cantitate mică dimineața timp îndelungat; prevenim prin aceasta intoxicaţiile cronice ale organismului.

Persoanele care vor să urmeze această cură vor lua zilnic, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, 200-250 ml de zer (un pahar obişnuit).
Ca să se menţină şi valoarea nutritivă a laptelui, unii recomandă să se bea lapte obişnuit dulce, amestecat cu zer de lapte. Cantitatea zerului de lapte e variabilă după dorinţa consumaţorului.

Între laptele dulce şi zerul de lapte se plasează un lapte intermediar, numit lapte “degresat” sau lapte “uşurat”. Acesta este un lapte bun, din care s-a scos o parte din grăsimi şi substanţe albuminoide. Adăugându-i-se şi zer de lapte, se întrebuinţează, de asemenea, în diferite boli de nutriţie cronice.

Cura cu zer de lapte este benefică acum, primăvara, când organismul trebuie curăţat de toxine. Proprietăţile lui fiind demonstrate, să profităm şi să-l consumăm pentru păstrarea sănătății.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ