Afacerile BOR au explodat! Religia de consum a transformat Biserica în mașină de făcut bani

| 22 iun, 20:48

Banul e ochiul dracului, spune o vorbă din popar, dar pentru Biserica Ortodoxă Română cheia succesului o reprezintă afacerile. Aproape că nu există domeniu în care preoţii să nu aibă firme. Cel mai mare profit îl obţin din turism. Agenţia Patriarhiei a avut anul trecut un profit de trei ori mai mare decât în 2013. Bani au fost obţinuţi şi din vânzarea carburanţilor, închirierea maşinilor sau comercializarea vinului mănăstiresc.

Cea mai profitabilă afacere pentru Biserica Ortodoxă Română o reprezintă agentia Basilica Travel. Potrivit România TV, profitul din pelerinaje al agenţiei s-a triplat faţă de 2013.

Un pelerinaj în Ţara Sfântă costă 695 de euro pentru 6 zile, bani în care sunt incluse transportul şi cazarea cu demipensiune. Pelerinii primesc şi un cadou: biblia, însoţită de un DVD. Agenţia de turism oferă şi închirieri de microbuze şi autocare. Conform site-ului Agenţiei, profitul este direcţionat în exclusivitate susţinerii activităţii trustului de presă al Patriarhiei.

De asemenea, Biserica se implică şi în comerţul carburanţilor. Parohia bihoreană Auşeu este asociată cu firma Doriani Oil în această afacere. Deşi câştigurile nu au fost impresionante, tot le-au au depăşit pe cele din 2013 cu 40.000 de lei.

Biserica Ortodoxă Română nu câştigă însă doar din firme. Comerţ se face chiar şi în lăcaşurile de cult. Un afiş lipit chiar pe poarta mănăstirii Cernica ne anunţă că putem cumpăra şi viţei, cu 15 lei kilogramul.

Totuşi, există însă şi domenii în care afacerile Bisericii Ortodoxe nu strălucesc. Mai greu pentru profit este în industria vinului, unde există concurenţă acerbă. Vinul mănăstiresc de la Cooperativa Agricolă ,,Via Domnului” nu a mai fost foarte căutat anul trecut, aşa că faţă de 2013, câştigurile au scăzut de la 215.000 la 179.000 lei.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română este recunoscută şi pentru averea făcută din păduri, terenuri agricole şi clădiri, toate estimate la peste 400 milioane euro.

În 2007, an de boom economic pentru România, publicația economică Business Standard a evaluat averea BOR la 3 miliarde de euro.

Citeste mai mult pe RTV.NET

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ