Ce efecte poate avea respingerea proiectului Roşia Montană asupra investitorilor

| 11 sep, 2013

Consilierii lui Antonescu probabil au renunţat să se gândească la consecinţele proiectului Roşia Montană şi au acţionat în vederea creşterii capitalului electoral al „big boss”-ului de la PNL. Ieşirile necontrolate ale lui Antonescu nu au făcut decât să afecteze imaginea externă a României şi credibilitatea statului român în relaţia cu investitorii străini.

Proiectul Roşia Montană a creat un imens spirit ecologist în România, care până mai ieri îl întâlneam doar în cărțile de științe politice. Gunoaiele ne invadează peste tot, poluarea este la ea acasă, dar românii se preocupă întâi de toate de problema cianurii de la Roşia Montană!!! Ipocrizia a fost ridicată la cote maxime de nişte indivizi care azi se cred ecologişti, mâine feminişti, după aceea de o viziune neo - ce vor ei, şi tot aşa.

Naşterea societăţii civile în România este de bun augur, însă, această societate civilă trebuie să aibă şi o logică nu să apară doar când niște interese trebuie să fie apărate și care să nu fie bazată pe nişte chestii „cool” care îţi permit să pari interesat de o problemă sau alta.

Valul creat de protestele din Piaţa Universităţii a demonstrat că Antonescu s-a contrazis şi când a zis că nu e feminist, ţinând cont că imediat după ce au ieşit peste 10 mii de oameni în stradă, a dat dovadă de laşitate şi a spus că proiectul trebuie respins. Mânat de dorinţa de a ajunge preşedinte cu orice chip, Antonescu ar călca şi pe cadavre, însă mai la îndemână i-au fost partenerii de guvernare pe care i-a lucrat pe la spate. Populismul şi oportunismul de care a dat dovadă Antonescu a pus atât Guvernul, cât şi puterea actuală într-o situaţie penibilă şi dificilă.

Consilierii lui Antonescu probabil au renunţat să se gândească la consecinţele proiectului Roşia Montană şi au acţionat în vederea creşterii capitalului electoral al „big boss”-ului de la PNL. Ieşirile necontrolate ale lui Antonescu nu au făcut decât să afecteze imaginea externă a României şi credibilitatea statului român în relaţia cu investitorii străini.

Mesajul dat de jocul politic al lui Antonescu şi al liberalilor este clar: în noi nu puteţi avea încredere, suntem o ţară care decide în funcţie de interesele politice de moment ale liderilor, care se lasă influențați de protestele de stradă. Toate acţiunile întreprinse de Guvernul Ponta de la preluarea mandatului de a demostra că suntem o ţară în care marile companii să vină să investească, având sprijin din partea guvernului pentru a-şi putea începe investiţiile, au fost periclitate de președintele liberalilor.

Antonescu spune răspicat că nu vrea să fie scos ţap ispăşitor. Însă, prejudiciul de imagine creat de el şi ai lui liberali este unul care nu poate fi refăcut foarte uşor. Marile companii vor sta şi se vor gândi de două ori înainte să investească în România pentru că, dacă va fi un proiect care să nemulţumească pe cineva, atunci va exista temerea că inconsecvenţa politicienilor români îşi va face din nou simţită prezenţa, iar proiectul lor va fi respins pe motiv că nu are susținere populară.

Nu suntem o ţară care să aibă o situație financiară care să ne permită să spunem nu investitorilor. Nu avem posibilitățile necesare să extragem singuri resursele. Avem nevoie de investitori care să ne ajute să ne dezvoltăm. De asemenea, resursele pe care le deţinem pot asigura finanţarea de care statul român are nevoie.

Pe lângă alungarea investitorilor străini, riscăm să plătim despăgubiri de aproximativ 2 miliarde de dolari. O sumă colosală pentru un stat precum România, care de fiecare dată se caută prin buzunare după bani pentru sănătate sau educaţie.

Respingerea proiectului Roşia Montană se dovedeşte a fi, în cele din urmă, o decizie greşită. Consecinţele sunt mult prea mari pentru fiecare dintre noi. Despăgubirile nu vor fi plătite de cei din stradă care, aşa cum spuneau destui analişti în aceste zile, sunt cu burţile pline şi cu cele mai noi gadgeturi. Fiecare contribuabil va trebui să cotizeze pentru ca statul român să îşi plătească datoriile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

13 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 sep, 2013
Dr.M.Man
Expluatarea RMGC
Se vehicukleaza amenintari. Sa admitem ca ar trebui sa platim pentru ,paguba va fi mai mica decit dind drumul expluatarii in termenii contractului.
25 sep, 2013
angela
Pe mine m-a amuzat teribil vechea poveste cu "statul roman nu are bani pt investitii si nu poate asigura tehnologia necesara exploatarii de la Rosia Montana". Statul asta al nostru, caruia ii platim la greu zeci de taxe si impozite, care ne-a amanetat viitorul nostru si al copiilor nostri pt imprumuturi la FMI, poate ne da un raspuns pe ce arunca toti acesti bani. Sunt de acord ca avem nevoie de investitii si de investitori, dar nu cu orice pret si doar cu clauze impuse de acei investitori. Daca eu ca tara am produsul si tu, ca si cumparator , il vrei neaparat, e normal ca Romania sa puna conditiile in care vrea sa-si vanda produsul. Iar Romania inseamna poporul roman. El va decide!
22 sep, 2013
Irina
Ziarist cumparat
Jos ghira de pe muntii nostri RMGC! Nu vrem dejectiile voastre toxice pe muntii nostri. Esti destul de tanar autorule, pentru a te lasa cumparat. Char nu iti pasa ca pentru cateva sute de locuri de munca se distruge definitiv relieful muntilor nostri frumosi, se otraveste natura, se produce boala, saracie si mizerie. Vezi ce a lasat in urma aceasta companie in alte tari sarace ca Guatemala si Honduras
12 sep, 2013
cantautor
"Eu am fost impotriva proiectului, inainte sa cunosc aproape nimic despre proiect, pentru ca era sustinut de Basescu, si am spus ca daca il sustine Basescu e ceva de rau"
Victor Ponta
asa se iau deciziile politice in Romania...
20 sep, 2013
dorin
Rosia Montana.
Astia se gandeste numai la bani.Fura ce se poate din tara pe urma o tuleste.Dar lacul ala de cianuri nu se EVAPORA de la 25 grade si unde va cade ploaia aceea cu cianuri face prapad asupra oamenilor ,culturilor de zarzavat, legumelor si a pomilor fructiferi ? La asta nu se gandeste.
30 sep, 2013
mariana
Ac eeasi intrebare mi-am pus-o si eu! ai dreptate. Am impresia ca Ponta este marioneta multora, si este mai nesimtit decit Basescu!
12 sep, 2013
jorj
Investitorii...
"investitorii" au demonstrat pin acum ca sint capabil sa cumpere politicieni si jurnalisti carpe. Oare care sint costurile "investitiei " pt generatiile urmatoare a unei companii fantoma listata pe bursa fara a avea un alt obiectiv de fo 13 ani decit sa corupa intr-o tara vraiste ? Precis ca dupa ce se vad cu sacii in caruta or sa stranga si mizeria din urma lor....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ