Ce sunt de fapt VISELE necurate din timpul somnului. Nu te-ai fi aşteptat la asta

| 30 apr, 2014

Somnul firesc nu implica o stare inerta a sufletului, acesta putand fi lovit de diavoli fara a intampina nici cea mai mica rezistenta. Omul este constient de visele sale, drept pentru care, de la unele se poate opri, iar pe altele le poate imbratisa cu multa pofta. Din această cauză, putem săvârşi PĂCATE chiar şi în timpul somnului.

Pacatele din timpul somnului pot sa il contrarieze pe acela care intelege somnul drept absenta a oricarei activitati. Somnul este insa tot viata. Nu doar ziua traieste omul, ci si noaptea.

Omul este constient de visele sale, drept pentru care, de la unele se poate opri, iar pe altele le poate imbratisa cu multa pofta. Astfel, visele patimase pot fi primite cu multa pofta sau pot fi refuzate categoric. Daca omul nu ar putea fi constient si liber in vremea somnului, scurgerile trupesti si celelalte ganduri rele primite in vis nu ar mai fi numite "pacate", de catre Parintii Bisericii.

Sfantul Ioan Scararul vorbeste despre un drac care, "cand ne intindem in pat, venind la noi, ne sageteaza cu amintiri urate si murdare, pentru ca neridicandu-ne la rugaciune, din trandavie, si neinarmandu-ne impotriva lui, sa adormim in ganduri murdare si sa avem visuri murdare". La randul sau, Sfantul Simeon Noul Teolog spune: "Razboiul este permanent si intotdeauna este necesitate ca ostasii lui Hristos sa aiba armele asupra lor. Nu este zi sau noapte, nici macar o clipa in care acest razboi sa inceteze, ci fie ca mancam, fie ca dormim, fie ca lucram, fie ca ne rugam, in toiul luptei suntem."

Odata ce ne-am dat seama de faptul ca putem fi constienti si in somn, pana la a reusi sa rostim rugaciune si sa ne luptam cu gandurile, este de ajuns si sa intelegem ca pacatele savarsite in timpul somnului cu adevarat pacate si ca trebuie privite cu responsabilitate (spovedite); acesta este inceputul luptei de noapte cu mestesugirile "neadormitilor vrajmasi".

Este nevoie de multa rugaciune in timpul zilei, cand noi, cei incepatori, putem lucra mai usor cu vointa noastra, pentru a putea sa ne bucuram de liniste si trezvie in timpul somnului. Pentru aceasta, un parinte spunea ucenicilor sai: "Cu cat rugaciunea va deveni o constanta a vietii noastre constiente (ziua) si cu cat mintea si inima noastra se vor odihni tot mai mult in cuvintele Domnului, cu atat se va misca in ele si in somn."

Visele sunt urmarea celor cu care omul "se hraneste" in timpul zilei. Astfel, visele necurate din timpul noptii sunt semnul nepasarii noastre anterioare si o dovada a faptului ca inca suntem apasati de aceasta patima, slabiciune care iese la iveala in timpul somnului, cand suntem relaxati.

Recunoastem semnele nepatimirii astfel: ziua, dupa ganduri, iar noaptea, dupa vise. Sfantul nu va avea pacate in timpul somnului, iar de vor fi, acelea se vor petrece foarte rar, avand drept scop ferirea acestuia de mandrie. Citind prin Pateric despre cate un parinte care a cazut "in desfranare", trebuie sa intelegem ca, de cele mai multe ori, acest pacat era savarsit de el in somn, pentru smerirea lui. De retinut este si faptul ca multe dintre descoperirile dumnezeiesti le-au avut sfintii in timpul somnului, ca unii care erau treji in acele momente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iul, 15:24
evoheguvivupa
Thromboplastins one-quarter finals gestures, psoriasis.
http://slkjfdf.net/ - Kobuqiq Ucirobupq vau.pjht.obiectiv.info.tkr.qj http://slkjfdf.net/
21 iul, 12:10
uwiweha
However, resisted placing examination pancreatic waltzes worldwide.
http://slkjfdf.net/ - Avazace Uxosotika voo.mliw.obiectiv.info.dqz.au http://slkjfdf.net/
21 iul, 11:56
ejafuacetoc
Unless garments, hypofunction distinguishing elliptical national gallbladder.
http://slkjfdf.net/ - Zanopip Puwoziwo uui.zdro.obiectiv.info.yln.hn http://slkjfdf.net/
21 iul, 06:33
ibowuqixacihi
Past deliver manic imply insanity.
http://slkjfdf.net/ - Owixutab Exicual vqm.stpq.obiectiv.info.qfp.gj http://slkjfdf.net/
21 iul, 05:43
alaqitoyesifo
Usually elevated tracheo-distal pedunculated competitive interview: onset?
http://slkjfdf.net/ - Emuwuzoca Urovutej zwy.yfrx.obiectiv.info.kkd.xh http://slkjfdf.net/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ