De ce primarii care pleacă din tabăra lui Băsescu nu riscă să își piardă mandatul

| 04 sep, 2014

Practic, conducerea liberală în frunte cu Iohannis nu dă doi bani pe dorința legitimă a aleșilor săi locali de a-și îndeplini mandatul primit de la alegători în vara anului 2012, atunci când românii au votat pentru USL, respectiv împotriva lui Traian Băsescu și a PDL.

Zilele acestea, bătălia pe marginea OUG privind aleșii locali a intrat, prin ”grația” conducerii PNL, în frunte cu Klaus Iohannis și locotenentul său Marian Petrache, în etapa amenințărilor fără perdea. Disperați că s-ar putea să se trezească fără o parte importantă din primarii, șefii de Consilii Județene sau consilierii pe care i-au obligat până acum să gireze fără voie linia strategică a partidului, liderii PNL încearcă să descurajeze plecările din partid amenințând că aceia care ar face un asemenea gest s-ar putea trezi fără mandat.

”Am trimis o adresă în teritoriu și am spus că, după părerea mea, ordonanța sigur va pica la Curtea Constituțională și există riscul să ramanem fara primari. (...) Dacă se revine la legea dinainte și el a făcut cerere de schimbare a partidului pe a cărui listă a fost ales, își pierde mandatul”, a anunțat Secretarul General al PNL marți. Poziția sa a fost explicată mai pe larg în cursul zilei de miercuri de către Klaus Iohannis. Astfel, într-o conferință de presă susținută la Sibiu, președintele PNL a confirmat că PNL va contesta la Curtea Constituţională Ordonanţa 55 şi fiecare trecere a unui ales local de la un partid la altul, el avertizându-şi colegii ACL că îşi vor pierde mandatul acei aleşi care îşi vor schimba partidul. ”Specialiştii noştri consideră că ordonanţa este neconstituţională”, a explicat Klaus Iohannis. ”Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanţă va fi anulată de Curtea Constituţională şi se vor trezi în situaţia de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Ordonanţa lui Victor Ponta ne ajută să scăpăm de trădători

În mod evident, modul în care se comportă PNL în raport cu primarii săi este cât se poate de scandalos și demonstrează în fond de ce era nevoie de această OUG. Practic, conducerea liberală în frunte cu Iohannis nu dă doi bani pe dorința legitimă a aleșilor săi locali de a-și îndeplini mandatul primit de la alegători în vara anului 2012, atunci când românii au votat pentru USL, respectiv împotriva lui Traian Băsescu și a PDL. La fel cum și-a forțat și până acum consilierii, primarii și chiar președinții de CJ-uri, sub amenințarea pierderii mandatului și a blocării dezvoltării comunităților pe care le reprezintă, să îi readucă la putere pe cei care le-au tăiat pensiile și salariile românilor și să accepte trecerea PNL în tabăra lui Băsescu, conducerea PNL speră ca și de data aceasta să reușească să îi intimideze pe aleșii locali care nu mai vor să fie o simplă masă de manevră care servește ambițiile meschine de putere ale unor lideri centrali.

Problema este însă că, dincolo de amenințări, raționamentul juridic pe care îl face conducerea liberală pur și simplu nu stă în picioare. Și aceasta pentru că deciziile Curții Constituționale nu produc efecte retroactiv. Altfel spus, chiar și în situația, absolut improbabilă, în care OUG ar fi declarată neconstituțională, lucrurile nu ar avea niciun efect asupra mandatului aleșilor locali care au ales să schimbe partidul în baza ei.

De altminteri, există chiar și un precedent în acest sens. Prevederea din 2006, prin care aleșii locali aveau posibilitatea timp de 45 de zile să opteze pentru un alt partid a fost ulterior declarată neconstituțională. Cu toate acestea, niciun ales local nu și-a pierdut mandatul în baza acestei decizii, în contextul în care orice lege este prezumată, până la proba contrarie, a fi conformă Legii Fundamentale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2014
ferenczy comunicator
ziaristul frenetic si slugarnic Ciprian Stan
"În curând îmi voi întemeia o familie iar dorința mea este să reușesc, în același timp, să performez în carieră și să fiu un tată model"
pana atunci imi dau cu parerea pe subiecte care ma depasesc...
pai bine ma boule, daca pleaca din alesii pe listele USL,inseamna ca erau in tabara Basescu?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ