Iohannis își trage singur preșul de sub picioare – fuge de dezbatere

| 06 noi, 2014

Formatul unor astfel de confruntări electorale este foarte clar reglementat și nu poate ridica suspiciuni privind un eventual partizanat politic, așa cum neconvingător a încercat să acrediteze Klaus Iohannis.

Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale am asistat la o premieră – a fost prima campanie electorală din 1990 încoace în care nu au existat confruntări între candidați. Situația inedită a fost generată în primul rând de Klaus Iohannis, prezidențiabilul ACL invocând tot soiul de motive pentru a nu lua parte la o confruntare electorală care să-i reunească pe toți cei 14 candidați.

Dacă lipsa unei dezbateri înainte de primul tur, deși regretabilă, poate fi până la un punct înțeleasă din rațiuni de strategie electorală, refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs invitației de a participa la patru confruntări găzduite de cele patru televiziuni de știri – Realitatea TV, Antena 3, România TV și B1TV – nu poate fi în niciun fel justificată și cu atât mai puțin acceptată. În fond, formatul unor astfel de emisiuni electorale este foarte clar reglementat și nu poate ridica suspiciuni privind un eventual partizanat politic, așa cum neconvingător a încercat să acrediteze Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Ponta confundă Universitatea cu căminul cultural, la nivelul domniei sale de doctorat

Mai mult, temele propuse pentru respectivele dezbateri – politică economică și socială, politică externă și siguranță națională, dezvoltarea instituțiilor politice și a statului de drept și viziunea prezidențială de dezvoltare a României – corespund așteptărilor cetățenilor și pot oferi o imagine edificatoare asupra celui care este cel mai pregătit pentru funcția de președinte al României.

Așadar, Klaus Iohannis a refuzat propunerea contracandidatului său printr-o eschivă care nu-i face cinste, venind cu o contraofertă cel puțin dubioasă. „Este nevoie de o dezbatare publică între mine şi domnul Ponta. Am primit cu bucurie invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi mi s-ar părea un lucru excepţional de bun ca această întâlnire plaificată să aibă loc Timişoara, după 25 de ani de la Revoluţie. Mi se pare foarte potrivit pentru o dezbatere”, a sugerat prezidențiabilul ACL.

În realitate, considerentele care stau la baza fugii de dezbatere în cazul lui Klaus Iohannis sunt cu totul altele. Ele nu țin nici de televiziunile la care ar putea avea loc confruntările, nici de agenda dezbaterii, nici de un așa-zis mediu neutru care nu i-ar fi asigurat prezidențiabilului ACL.

Citeşte şi: Ponta, patru propuneri de dezbatere. Iohannis, un refuz de dezbatere mascat

De fapt, lui Klaus Iohannis îi este teamă să intre într-o confruntare televizată cu Victor Ponta. Pe de o parte, Klaus Iohannis și-a demonstrat deja limitele într-ale comunicării în câteva rânduri, când a fost față în față, de unul singur, cu diverși jurnaliști. Or, o participare la o confruntare în care ar trebui să-i facă față lui Victor Ponta pare misiune imposibilă în toată regula. Pe de altă parte, Victor Ponta este un contracandidat redutabil în planul comunicării. Peste doi ani și jumătate într-o funcție de maximă vizibilitate precum cea de la Palatul Victoria unde expunerea față de presă este permanentă i-au creat un avantaj cert, în termeni de experiență și exercițiu în relația cu mass-media care ar atârna greu în balanța unei confruntări cu Klaus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
Claudia
dictator?
An president who dont debate or is afraid for the media can only dictate.
25 years after the revolution there appears to raise a new dictator. And he is wondered why he got less votes then mr. Ponta who dont avoind any press, and dare to edknowledge that he will need the help from anyone to lead the future from Romania.

So the choice is between an dictator and a realist who dont run away for any one.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ