Iohannis și politica fiscală - noile minciuni ale primarului din Sibiu

| 23 oct, 2014

În căutare disperată de voturi, Klaus Iohannis uită în mod voit că în ultimii ani s-au implementat reduceri importante de taxe, precum scăderea CAS cu cinci puncte procentuale, sau a TVA-ului la produse de panificație.

În ultima perioadă sondajele de opinie descriu o realitate tot mai îngrijorătoare pentru candidatul la prezidențiale din partea ACL, care, în loc să se găsească pe un trend ascendenent, începe să coaboare în preferințele de vot ale românilor. Și tot în ultima perioadă, fără îndoială ca reacție la situația dezastruoasă din cercetările sociologice, Klaus Iohannis insistă tot mai mult pe promisiunea unei relaxări fiscale care să înlocuiască actualul sistem de taxare, considerat de liderul liberal drept prea împovărător. „Dacă vrem să avem o economie prosperă în România, nu trebuie să introducem în fiecare an 36 de taxe şi de impozite. Nu, dimpotrivă, trebuie să avem relaxare fiscală, adică taxe şi impozite mai puţine şi mai mici şi atunci oamenii de afaceri vor avea un câştig mai bun, îşi vor dezvolta afacerile”, a afirmat Klaus Iohannis miercuri.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PROGRAM PREZIDENŢIAL. Cum arată "România lucrului bine făcut"

Este de remarcat însă că afirmațiile lui Klaus Iohannis, la fel ca și în multe alte privințe, deformează în mod grosolan realitatea. În căutare disperată de voturi, prezidențiabilul ACL uită în mod voit că în ultimii ani s-au implementat reduceri importante de taxe, precum scăderea CAS cu cinci puncte procentuale, sau a TVA-ului la produse de panificație. De asemenea, s-a renunțat la impozitul pe profitul reinvestit și au fost eliminate nu mai puțin de 90 de taxe fiscale și parafiscale.

Altfel spus, Klaus Iohannis îi ia efectiv de proști pe alegători, pe care îi minte în față, descriind o situație în flagrantă contradicție cu realitatea. Sigur, taxarea în România nu este încă la un nivel foarte scăzut. Dar nici nu se poate spune că ne mai aflăm în situația de acum câțiva ani, când guvernele PDL, formațiune aliată cu Klaus Iohannis la ora actuală, sufocaseră pur și simplu economia și aduseseră în pragul sărăciei pe majoritatea românilor prin majorarea TVA la 24% și introducerea a tot soiul de taxe, menite să umple la loc vistieria statului, golită în folosul clientelei politice.

Și mai grav este că domnul Iohannis propune o relaxare fiscală cel puțin discutabilă, de vreme ce ea nu este gândită în mod sustenabil. Deși nu pierde nicio ocazie de a promite scăderea taxelor și a impozitelor, Klaus Iohannis nu spune un cuvințel despre cum ar putea să fie acoperit golul bugetar astfel creat.

Citeşte şi: Klaus Iohannis candidat. Confesiunea religioasă – o problemă pentru Klaus Iohannis în relaţia cu electoratul

Or, în asemenea condiții, singura concluzie la care putem ajunge este că prezidențiabilul ACL propune reîntoarcerea la regimul de austeritate promovat de președintele Traian Băsescu prin guvernele PDL-iste. Altfel spus, promisiunile de campanie ale lui Klaus Iohannis descriu o viziune economică în care, în cea mai bună variantă, populației și agenților economici ar urma să li se ia cu o mână, ceea ce li s-ar da cu cealaltă, prin reducerea fiscalității. Ceea ce, cu siguranță, ar însemna stagnarea creșterii economice și a trendului de majorare a nivelului de trai înregistrat în perioada cabinetelor conduse de Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 oct, 2014
cantautor
faptul ca se doresc mai putine taxe este foarte bine
daca Iohannis reuseste,in colaborare cu un alt guvern,treaba aceasta, ar fi bine
austeritate la taxe..este in regula
23 oct, 2014
cantautor
nici macar la usturoi Dle Ponta MTO?
CE estimează, într-un studiu publicat joi, că, în 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării acestei taxe, România fiind statul UE cu cel mai mare deficit de încasare a TVA, cu 44% din veniturile preconizate (8,8 miliarde de euro).
23 oct, 2014
doru
alegeri PSD
Premierul Ponta o sa castige alegerile dar nu pentru ca romanii is prosti ci pentru ca stiu care e sansa lor si cine este mai roman
23 oct, 2014
ferenczy-comunicator
catre toate filialele PSD:
in urma sondajelor efectuate de CSCI,Ponta iese 100% presedinte
incepand din acest moment ,nu ne mai ocupam decat de campania tandemului Ghita-Dragnea

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ