Klaus Iohannis candidat. Confesiunea religioasă – o problemă pentru Klaus Iohannis în relaţia cu electoratul

| 14 iul, 2014

Klaus Iohannis candidat. Este greu de presupus că un candidat de altă confesiune decât cea ortodoxă va fi privit cu ochi buni de comunitatea ortodoxă din România şi, prin urmare, nu va fi votat de aceasta.

Klaus Iohannis candidat. Chiar dacă în PNL calculele par a fi deja făcute în sensul candidaturii lui Klaus Iohannis la preşedinţie, în realitate lucrurile nu sunt aşa simple. Înainte de a prelua şefia PNL, dar şi ulterior, s-a tot bătut monedă pe calităţile şi atributele de prezidenţiabil pe care le-ar avea edilul sibian. S-a spus că este un politician care a reuşit în administraţia publică, că este o figură nouă sau că originile sale germane reprezintă toate atuuri importante.

Klaus Iohannis avere. Numai că toată această înşiruire de atuuri este cumva subiectivă şi nu ţine cont de celelalte faţete ale profilului lui Klaus Iohannis. Spre exemplu, mass-media a dezvăluit spătămânile trecute modul controversat în care edilul de la Sibiu a dobândit averea. Vorbim despre şase case, despre diferite terenuri şi proprietăţi şi bani în conturi care demonstrează că primarul sibian este un om bogat. Problema nu este bogăţia în sine, ci maniera netransparentă prin care a fost acumulată, Klaus Iohannis fiind în acest timp slujbaş la stat.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, într-o ipostază mai puțin obișnuită

Dincolo de tema averii sale, care ar putea deveni cu adevărat o vulnerabilitate pentru Klaus Iohannis în campania electorală, mai există un aspect asupra căruia nu s-a insistat aproape deloc şi care pune sub semnul întrebării capacitatea edilului sibian de a performa în alegerile din noiembrie. Anume faptul că primarul Iohannis este protestant, într-o ţară dominant ortodoxă. Tema a fost abordată chiar de contracandidatul său din PNL pentru funcţia de prezidenţiabil, nimeni altul decât Crin Antonescu.

„Speranţa mea sinceră este că electorii au ajuns la un grad de maturitate politică încât să înţeleagă faptul că nu alegi un preşedinte după confesiunea sa. Aşa şi domnul Tăriceanu este catolic (...). Domnul Iliescu s-a declarat ateu şi a câştigat zdrobitor şi din perspectiva unui ortodox asta e mai rău decât să fii creştin luteran, eu sper ca aceasta să nu fie o temă în campania electorală. (...) Sper ca Biserica Ortodoxă Română, indiferent care ar fi candidaţii şi ce confesiuni ar avea ei, să se ocupe de cele ce sunt ale Bisericii şi să nu introducă un asemenea element în campania electorală”, a subliniat fostul preşedinte liberal la Gândul Live.

Citeşte şi: Sondajele pentru stabilirea prezidenţiabilului PNL, praf în ochii muritorului de rând

Candidaţi preşedinţie 2014. Desigur, Crin Antonescu a încercat să folosească această temă în propriul interes, dată fiind competiţia internă. Însă analiza fostului lider PNL este validă, prin aceea că o ţară majoritar ortodoxă nu va vota un candidat protestant ca preşedinte al României. Motivul este relativ simplu – este greu de presupus că un candidat de altă confesiune decât cea ortodoxă va fi privit cu ochi buni de comunitatea ortodoxă din România şi, prin urmare, nu va fi votat de aceasta.

La acest moment, nu este foarte clar în ce mod se va raporta Klaus Iohannis la propria confesiune în contextul campaniei electorale. Fiindcă dacă va încerca să ascundă apartenenţa la confesiunea luterană, edilul sibian nu va face altceva decât să alimenteze vocile care susţin că, prin atitudinea sa, Klaus Iohannis lasă mereu senzaţia că are ceva de ascuns.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

9 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 oct, 2014
Dr. Man
Confesiunea protestanta
a sasului Iohannis cu siguranta nu-i asigura sprijinul BOR si entuziasmul ortodocsilor mai mult sau mai putin practicanti. Paradoxal Iohannis a fost ales primar si pentru confortul sau i-a fost ales apoi un presedinte de judet sas si luteran, intr-o zona net romaneasca si in centrul ortodocsiei romanesti din Ardea, Sibiu. Alegerea initiala a fost un gest politic, o replica dura pentru partidele politice, iohannis find in fapt independent (FDGR nu este partid si in oras mai traiesc acum 2000 sasi batrani) si este mentinut pentru utilitatea publica demonstrata , fara ostentatii si partizanate. Primarul coabiteaza armonic cu Mitropolia Transilvaniei, care coabiteaza armonic cu Episcopia Luterana a Romaniei, cu scaunul la Sibiu.
20 iul, 2014
Cuviosul Portofenie
Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 20 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale cuviosului Portofenie !
19 iul, 2014
Arsenie Boca
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!

Şamponul Arsenie Boca - pentru că meritaţi!
18 iul, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”
18 iul, 2014
Preafericitul Daniel
Comunicat public din partea Patriarhiei Române

Dragi credincioşi, sunt Preafericirea Mea Daniel şi în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române vă înştiinţez că suntem în pragul colapsului: ţara noastră a rămas fără resurse de rahat!

Din cauza sărbatorilor ortodoxe din ultimele săptămâni, rezerva de rahat a României a fost epuizată. Deşi existau câteva diferenţe de opinie între membrii Sfântului Sinod, când a fost vorba de mâncat rahat, cu toţii au ajuns la un consens şi nimeni nu a mai ţinut cont de funcţie, vârstă şi simpatii, toţi aceştia trecând direct la înfulecat.

Trist este faptul că majoritatea credincioşilor nu s-au mulţumit să consume rahat în timpul slujbelor, ci şi-au luat şi câte doi saci pentru acasă. Absolut toţi enoriaşii au mâncat rahat în timpul slujbelor, în timpul discuţiilor de pe marginea străzii şi chiar alături de familiile lor, la chermeze, nunţi, botezuri sau cumetrii.

Pasiunea pentru consumul de rahat s-a răspândit rapid, astfel că o multitudine de preoţi, diaconi, călugari, episcopi si mitropoliţi s-au apucat, la rândul lor, să mănânce rahat. Din păcate pentru ei, zăcămintele de rahat ale României au fost epuizate, astfel că doar printr-o minune va mai fi descoperit vreun zăcământ de rahat care încă n-a fost consumat în această ţară. În acest mod se poate explica de ce, în ultima perioadă, foarte mulţi credincioşi au început să mănânce rahat în afara ţării, chiar şi prin moschei, sinagogi sau temple.

Cu sufletul plin de speranţa că vom identifica un nou zăcământ de rahat pe teritoriul ţării noastre, astfel încât să nu fie nevoie sa apelăm la importuri şi gândindu-ne cu evlavie la Bântuitorul nostru Iisus, vă spun „Fiţi binecuvântaţi, fiilor”. Doamne ajută!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ