Sondajele pentru stabilirea prezidenţiabilului PNL, praf în ochii muritorului de rând

| 10 iul, 2014

Alegeri prezidențiale 2014. În ceea ce priveşte sondajul pe care PNL îl va folosi pentru a decide între Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, sociologul Alfred Bulai apreciază demersul liberalilor ca fiind unul nerelevant. În primul rând, diferenţa între Iohannis şi Antonescu este prea mică pentru a însemna ceva.

Alegeri prezidențiale 2014. De ceva timp încoace, PNL şi PDL ameninţă cu sondajele care vor stabili în mod miraculos prezidenţiabilul comun pentru alegerile din noiembrie.

După cum intuiam însă , jocurile par a fi făcute, zarurile fiind deja aruncate. Cu toate acestea, liberalii şi democrat-liberalii se încăpăţânează să se ascundă în spatele unor cifre care se pare că nu vor avea nicio valoare. PNL urmează să stabilească numele candidatului în urma unui sondaj intern, urmând ca respectivul câştigător să intre într-o nouă “competiţie sociologică“ cu candidatul propus de PDL, Cătălin Predoiu.

Citește și: Războiul Crin Antonescu - Klaus Iohannis, faza pe Delegaţia Permanentă

În opinia sociologului Alfred Bulai, sondajele din PNL şi PDL sunt pur şi simplu inutile, dar şi înşelătoare. Prima observaţie a politologului este aceea că într-o perioada de vacanţă cum este şi cea în care ne aflăm acum, nu se fac sondaje. Şi asta pentru că oamenii lipsesc în primul rând din localitate. Totodată, în această perioadă nimeni nu este dispus să-şi pună astfel de probleme, preocupările repondenților fiind cu totul altele.

În ceea ce priveşte sondajul pe care PNL îl va folosi pentru a decide între Klaus Iohannis şi Crin Antonescu, sociologul Alfred Bulai apreciază demersul liberalilor ca fiind unul nerelevant. În primul rând, diferenţa între Iohannis şi Antonescu este prea mică pentru a însemna ceva. În al doilea rând, metodele institutelor de sondare diferă, prin urmare, rezultatele obţinute ar putea uşor diferite. În aceste condiţii, rezultatele unui astfel de demers sociologic ar putea fi contradictorii, nefăcând altceva decât să creeze şi mai multă confuzie în interiorul PNL.

“Pur şi simplu sunt bani aruncaţi, pentru a acoperi o decizie. Dacă diferenţele între actori erau mari, atunci sondajul avea o semnificaţie, dădea o sugestie: ce tip de candidat este dorit de public sau care este mai bine plasat. Când între cei doi vor fi doar câteva procente, iar despre detalii legate de opţiunile publicului nu e timp să vorbeşti, la ce foloseşte sondajul?”, se întreabă pe bună dreptate Alfred Bulai.

Citește și: Blaga îl ia în braţe pe „autorul loviturii de stat”

De altfel, şi cercetarea sociologică anunţată pentru a alege între candidatul PNL şi şi cel susţinut de democrat-liberali este la fel de inutilă în opinia politologului Alfred Bulai.

“Chiar putem să credem că domnul Predoiu va recupera într-o săptămână diferenţa faţă de Iohannis sau Antonescu? Mai e nevoie de încă trei sondaje ca să ne spună ce ştim, deja?”, a continuat sociologul şirul întrebărilor retorice.

Rămâne de văzut dacă Blaga pregăteşte vreo lovitură secretă liberalilor sau dacă numele lui Cătălin Predoiu – candidat la preşedinţie este deja istorie. Ce-i drept, se pare că PDL-iştii ar fi “maeştri” în a răsturna calculele hârtiei. Conform spuselor lui Bulai, în anul 2005, Partidul Democrat de pe atunci i-ar fi păcălit pe liberali, realizând o cercetare din care a ieşit că Adriean Videanu este candidatul mai bun pentru Primărie, şi nu Ludovic Orban. Videanu a candidat şi a câştigat, Orban a rămas pe bară, iar restul este istorie. De această dată însă, atât liberalii cât şi democrat-liberalii au toate şansele să rămână cu buza umflată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 iul, 2014
ferenczy stefanita
mai nou,Dana si Dan Sultanescu isi promoveaza si prietenul si seful
(probabil slujba este mai sigura decat consilierea)
iata ,ale cui gogomanii,le promoveaza ei 2,pe banii lui Ghita:
"Probabil puțini își mai aduc aminte de faptul că Alfred Bulai, specialistul în toate de la televizor, a fost câțiva ani buni, în vremea guvernului Tăriceanu, șeful Agenției de Strategii Guverna­mentale, remarcându-se prin larghețea cu care a cheltuit banii publici pe campanii total inutile. Astfel, doar în 2008, an în care-l dădea în judecată și copilul său pentru pensia alimentară, Agenția condusă de Bulai a aruncat nu mai puțin de 8 milioane de euro pe două campanii menite să îmbunătățească imaginea românilor în Spania și Italia. Rezultatul actor campanii îl vedem până în zilele noastre, când românii se confruntă în continuare cu stereotipuri, cu imagine negativă etc. dar, din păcate, banii nu-i mai vedem pentru că domnul Bulai i-a dat cu generozitate, nu prin licitație ci prin dialog competitiv, unor firme cu simpatii liberale evidente. Specialist-sadea, Bulai nu a ratat nici el momentul. Astfel, în schimbul a 1.000 de euro de căciulă, liderii liberali au fost instruiți în 2006 chiar de șeful Agenției pentru Strategii Guvernamentale, pentru a-și profesionaliza mesajul politic. Proiectul era adresat unui număr de 25 de lideri PNL, obligați de conducerea partidului sa participe că doar, deh!, trebuiau alimentate și conturile lui Alfred Bulai. Potrivit memorandumului pe care l-au primit liderii PNL, Alfred Bulai a organizat trei seminarii cu tema: „Profesionalizarea mesajului politic al liderilor în spațiul public și în media“. Cum i-a ajutat pe liderii PNL profesionalizarea făcută de Bulai s-a văzut la alegerile din 2008, când liberalii au pierdut cu brio alegerile după ce au cheltuit zeci de milioane de euro în campania electorală.
După cum se vede, Alfred Bulai n-a fost și nu este vreun să
10 iul, 2014
ferenczy stefanita
continuare
sarantoc ce se confruntă cu probleme financiare deosebite ce-l determină să nu-i mai plătească pensie alimentară copilului său. Dimpotrivă. Sociologul cu aere de moralist al neamului trăiește nu bine ci chiar foarte bine dar, tupeul, lipsa de bun-simț și mai ales caracterul îl determină să rămână surd la cererile fiului său, lăsându-i acestuia singura opțiune pentru a-și obține drepturile ce i se cuvin: sala de judecată.

Mihaela Dobrescu -Curentul

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ