Războiul Crin Antonescu - Klaus Iohannis, faza pe Delegaţia Permanentă

| 09 iul, 2014

Klaus Iohannis candidat. Gruparea care îl sprijină pe Klaus Iohannis a mai câştigat ceva timp pe care îl va folosi ca să îşi cimenteze influenţa din interiorul Delegaţiei Permanente.

Klaus Iohannis candidat. Înainte de Congresul PNL din 27 şi 28 iunie, situaţia din interiorul PNL era una relativ simplă. Retragerea lui Crin Antonescu motivată de rezultatul din alegerile parlamentare părea să îi deschidă calea lui Klaus Iohannis atât în ceea ce priveşte şefia partidului cât şi din perspectiva candidaturii la prezidenţiale. Apoi, în Congres, Antonescu şi-a anunţat revenirea în cursa pentru Palatul Cotroceni, în ciuda faptului că Iohannis supusese la vot o Rezoluţie care să-l desemneze pe el în postura de candidat la prezidenţiale. Astfel, în momentul în care s-a ajuns la discuția despre nominalizarea clară a unui candidat PNL, răspunsul dat de noul preşedinte liberal a fost de a trimite documentul Delegației Permanente.

Citește și: Klaus Iohannis candidat. Crin Antonescu și Klaus Iohannis, la mâna sforarilor din PNL

Crin Antonescu candidat. De atunci, Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL a decis ca nominalizarea candidatului PNL să se facă după o serie de măsurători sociologice, în ciuda obiecţiilor lui Crin Antonescu care a cerut ca prezidenţiabilul PNL să fie stabilit cât mai repede, fără sondarea opiniei publice. Desigur, în sondaje, Iohannis plecă cu prima şansă, având în vedere că Antonescu a pierdut masiv din încrederea populaţiei de care se bucura înainte de ruperea USL. Acum, se pare că întreaga luptă dintre Antonescu şi Iohannis este pe cale să se mute pe un nou teren, adică în Delegaţia Permanentă.

Klaus Iohannis candidat. Întrebat marţi dacă la întrunirea acestui organism de săptămâna viitoare se va stabili viitorul prezidenţiabil al PNL, Klaus Iohannis a răspuns pentru că nu se va lua această decizie. Cel mai probabil, liderii PNL au de gând să aştepte rezultatele celor două anchete sociologice înainte de a aduce subiectul în faţa Delegaţiei Permanente a partidului. Astfel, prin mişcările făcute luni în BPN, gruparea care îl sprijină pe Klaus Iohannis a mai câştigat ceva timp pe care îl va folosi ca să îşi cimenteze influenţa din interiorul Delegaţiei.

Alegeri prezidențiale 2014. Conform statutului PNL, Delegaţia Permanentă reprezintă, în afară de Congres, forul suprem de conducere al partidului. În practică, acest organism reprezintă locul în care se validează direcţiile mari de politică a PNL, adică acele decizii luate anterior de BPN. În săptămânile ce au precedat Congresul de la sfârşitul lunii iunie, una din concesiile făcute de Klaus Iohannis în faţa baronilor PNL a fost acela de a spori numărul membrilor din Delegaţia Permanentă, crescând astfel influenţa acestora la nivel central.

Citește și: Antonescu şi Iohannis la cuţite – cum încearcă fostul lider PNL să blocheze gruparea PDL-PNL

Candidați președinție 2014. Probabil că acum edilul sibian mizează tocmai pe sprijinul acelor baroni locali pe care Antonescu a dorit să îi marginalizeze în ceea ce priveşte modul în care se luau deciziile la Bucureşti în momentele în care lupta pentru puterea totală în PNL. Tocmai acesta este sensul acţiunilor politice prin care propunerile lui Crin Antonescu sunt blocate în mod constant din clipa în care Iohannis a anunţat, pe 28 iunie, că prezidenţiabilul PNL va fi ales de Delegaţia Permanentă, nu de Congres.

Klaus Iohannis candidat. Deşi cel mai probabil Iohannis va avea în final câştig de cauză, în realitate cel mai mult de pierdut va avea tot partidul, care se vede în prezent rupt din cauza ambiţiilor noului şi vechiului preşedinte al PNL. De asemenea, nu trebuie să uităm că pe lângă susţinătorii celor doi, mai există liberali care, deşi nu au părăsit partidul, susţin mai degrabă viziunea lui Călin Popescu-Tăriceanu despre nevoia păstrării identităţii liberalismului autohton. Pentru aceştia, o accentuare a neînţelegerilor dintre aripile Iohannis şi Antonescu va reprezent un motiv puternic de a părăsii un PNL din ce în ce mai slab şi condus de lideri cu o legitimitate îndoielnică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ