Sondaj INSCOP: Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale

| 14 iul, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Victor Ponta şi preşedintele PNL, Klaus Iohannis, ocupă primele poziţii în clasamentul intenţiei de vot pentru alegerile prezidenţiale, la care s-ar prezenta 65,9% din cetăţenii cu drept de vot, relevă un sondaj INSCOP

Alegeri prezidenţiale 2014. Potrivit sondajului, 48,6% dintre români susţin că se vor prezenta în mod sigur la vot, în timp ce 17,3% afirmă că probabil vor merge la vot. În schimb, 6,4% dintre respondenţi afirmă că sigur nu se vor prezenta, 7,9% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 15,9% încă nu s-au hotărât şi 3,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Citeşte şi: Victor Ponta începe urcușul spre Cotroceni taman din fieful adversarilor

În clasamentul opţiunilor de vot (stabilite pe baza unei liste cu variante predefinite) pe primul loc se situează Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC) care ar fi votat de 43,6% dintre respondenţii care au indicat o opţiune clară de răspuns, fără variantele 'altcineva', 'nu sunt hotărât', 'nu voi vota', 'nu ştiu/nu răspund'. Victor Ponta este urmat de Klaus Iohannis (PNL-PDL) cu 31,2% şi Mihai-Răzvan Ungureanu (Forţa Civică) cu 9,6% dintre opţiuni. Pe locul al patrulea în intenţia de vot se situează Călin Popescu-Tăriceanu (independent) cu 4,5%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,5%, Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Cristian Diaconescu (PMP) cu 2,6% şi Dan Diaconescu (PPDD) cu 2,2%. În schimb, 5,2% din totalul populaţiei alege varianta 'altcineva', 16,2% nu sunt hotărâţi, 6,5% nu ar vota, în timp ce 4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul arată şi că în situaţia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, 52,8% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 47,2% l-ar alege pe Klaus Iohannis. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine 54,8% în turul doi, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 45,2% dintre români.

Citeşte şi: Victor Ponta: Ştiu cine ar putea deveni următorul premier. Am în minte numele înlocuitorului meu

În ceea ce priveşte propunerile de candidaţi ai partidelor politice, 66,1% dintre respondenţi îl preferă drept candidat din partea Partidului Naţional Liberal pe Klaus Iohannis, în timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre respondenţi. Victor Ponta conduce în ceea ce priveşte candidatul preferat din partea Alianţei PSD-UNPR-PC cu 62,9% dintre preferinţe, comparativ cu Mircea Geoană, care ar fi preferat de 37,1% dintre respondenţi.

Raportat la opţiunile celor care declară că vor merge sigur la vot sau probabil vor merge la vot la alegerile prezidenţiale (65,9%), Klaus Iohannis ar fi preferat drept candidat al PNL de 67,1% dintre alegători, în timp ce Crin Antonescu de 32,9%. Victor Ponta ar fi preferat drept candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC de 65,9% dintre cei care merg la vot iar Mircea Geoană - de 34,1%.

De asemenea, dacă românii ar avea de ales în turul al doilea al prezidenţialelor între Victor Ponta şi Mihai-Răzvan Ungureanu, 58,3% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta, în timp ce 41,7% l-ar alege pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul al doilea - 62,6%, în timp ce Mihai-Răzvan Ungureanu ar fi votat de 37,4%.

Într-o finală Victor Ponta - Crin Antonescu, 60,7% dintre respondenţi ar vota cu primul, în timp ce 39,3% cu al doilea. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi al prezidenţialelor 64,3%, în timp ce Crin Antonescu ar fi votat de 35,7%. Dacă românii ar avea de ales între Victor Ponta şi Cătălin Predoiu, 66,7% dintre respondenţi au declarat că l-ar vota pe Victor Ponta în timp ce 33,3% l-ar alege pe Cătălin Predoiu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi al prezidenţialelor 67,9%, în timp ce Cătălin Predoiu ar fi votat de 32,1%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale pentru turul doi şi ar avea de ales între Victor Ponta şi Cristian Diaconescu, 67,5% dintre respondenţi ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 32,5% l-ar alege pe Cristian Diaconescu. Raportat la populaţia care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eşantion), Victor Ponta ar obţine în turul doi 68,5%, în timp ce Cristian Diaconescu ar fi votat de 31,5%.

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, afirmă că datele sondajului sugerează că nehotărâţii şi cei care vin la vot doar la alegerile prezidenţiale vor fi miza principală a bătăliei prezidenţiale.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului 'Adevărul' în perioada 1-6 iulie. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ