Sondaj INSCOP: Portretul robot al viitorului preşedinte al României

| 15 iul, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Marea majoritate a românilor îşi doresc ca viitorul preşedinte al României să fie un om politic cu experienţă, de naţionalitate română şi cât mai independent politic, potrivit unui sondaj INSCOP

Alegeri prezidenţiale 2014. 87,1% dintre români vor drept preşedinte un om politic cu experienţă şi 65,3% consideră important ca viitorul preşedinte să fie de naţionalitate română. 65,2% ar opta pentru o persoană care să fie cât mai independentă de clasa politică iar 60,1% dintre români cred că e important ca preşedintele să fie susţinut de un partid puternic. 58,3% dintre respondenţi ar vrea un preşedinte tânăr, 46,5% optând pentru cineva mai nou în viaţa politică. 43,7% consideră că este important ca viitorul preşedintele să fie de religie ortodoxă şi 40,2% cred că e important ca viitorul preşedinte să fie un adversar al lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Sondaj INSCOP: Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale


În ceea ce priveşte aşteptările de la viitorul preşedinte, românii doresc, în ordine: să creeze locuri de muncă şi să reducă şomajul (20,9%), asistenţă şi protecţie socială (11,8%), combaterea corupţiei (10,9%) independenţa justiţiei şi respectarea legilor şi a Constituţiei (9,2%), dezvoltare economică (6,2%), să fie un arbitru pe scena politică (4,2%), să gestioneze relaţiile externe şi imaginea României (3,5%), să mărească salariile, să crească veniturile şi să scadă taxele (3%), să se preocupe de educaţie şi sănătate (2%). 14,2% specifică alte calităţi sau defecte ale preşedintelui, 3,4% menţionează alte probleme iar 11,7% nu ştiu sau nu răspund. Sunt aşteptări care depăşesc profilul constituţional al preşedintelui, ceea ce indică o valorizare maximală de către români a funcţiei de preşedinte al României.

Chestionaţi cu privire la posibilitatea candidaturii pentru funcţia de preşedinte a premierului Victor Ponta, 41,4% din totalul populaţiei de 65,9% care declară că se va prezenta la vot are o părere bună despre acest lucru. În opţiuni urmează Klaus Iohannis, despre a cărui candidatură au o părere bună 33% dintre cei care declară că se vor prezenta la vot, Mugur Isărescu - cu 32,6%, Călin Popescu-Tăriceanu - cu 23,6%, Mihai-Răzvan Ungureanu - 18%, Mircea Diaconu - 16,7%, Mircea Geoană - cu 14,7%.

Despre o candidatură la funcţia de preşedinte a lui Crin Antonescu au o părere bună 12,6% dintre cei care declară că merg la vot, acesta fiind urmat de Teodor Meleşcanu cu 11,1%, Corneliu Vadim Tudor cu 8,8%, Cristian Diaconescu cu 8,3%, Elena Udrea cu 7,6%, Cătălin Predoiu cu 7,6%, Dan Diaconescu cu 7,3% şi Viorel Cataramă cu 2,3%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ