Muşetescu, ASE: Iohannis a respins Codul Fiscal pentru că a mers pe cartea FMI

| 17 iul, 21:51

Respingerea, de către preşedintele Klaus Iohannis, a Codului Fiscal a făcut obiectul emisiunii Capital Tv, realizată la postul B1 de Claudiu Şerban.

De ce a refuzat preşedintele să promulge actul normativ şi l-a retrimis în Parlament? "Argumentele sunt de natură politică, nu tehnică, economică", a declarat Radu Muşetescu, profesor de economie la ASE, în cadrul emisiunii.

"Ce se va naşte în urma acestei respingeri, va apărea o propunere mai bună?" – s-a întrebat analistul, anticipând că avem în faţă mai degrabă "un scenariu pesimist, negativ".

Muşetescu crede că pentru a găsi o explicaţie la opţiunea preşedintelui, trebuie luat în calcul "rolul recomandărilor de la instituţiile internaţionale", respectiv Fondul Monetar Internaţional, CE, BCE.

"Iohannis a mers pe cartea FMI şi a instituţiilor europene, care niciodată nu recomandă scăderea fiscalităţii, deoarece urmăresc echilibrarea bugetului pe termen scurt", a afirmat Radu Muşetescu.

El consideră că "orice reducere de fiscalitate are sens, e un pas în direcţia cea bună" şi a argumentat cu un studiu EY, conform căruia România are o "fiscalitate impovaratoare", cu o rată de taxare de 45%, nivel similar celui din ţările dezvoltate, dar nepotrivit unei ţări în dezvoltare, care necesită o povară fiscală mai redusă, pentru încurajarea mediului de business.

Profesorul de economie a mai arătat că la noi şi numărul taxelor este mare, ceea ce creează dificultăţi agenţilor economici la plata acestora. Muşetescu a citat un raport PwC, ce relevă că în România multe companii sunt nevoite să angajeze personal special pentru achitarea obligaţiilor către buget. Spre comparaţie, într-o ţară precum Suedia, lucrurile sunt mult mai simple, deoarece firmele plătesc numai 2-4 taxe pe an.

"Avem nevoie de o filozofie de guvernare. Obiectivul fundamental al unui guvern nu trebuie să fie echilibrarea bugetului, ci să facem în aşa fel încât economia să crească, şi să crească mai repede decât în alte ţări din zonă. Aceasta e singura şansă la prosperitate", a conchis Radu Muşetescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 12:44
tyrex
Nenorocitul asta de sas balbait si analfabet asa cum am spus mereu e un slugoi josnic si mizerabil al iudeoricanilor si nazistei alcooliste de Merkel care continua opera lui bashinescu de distrugere totala a Romaniei, de alienare a intregului popor si transformarea pe vecie a tarii in bantustan pentru iudeomasoneria mondiala. Trebuie sa fii dobitoc si orb sa nu vezi ce interese si ce joc face imbecilul asta de Slanina Voda mare jucator de poker si bautor de Carmol( nu e banc e realitate). Uite pe mana cui a cazut Romania, dupa nenorocitul ala de tatar nebun acum tiganul asta sas, carpa jegoasa in mainile dusmanilor tarii. Bashinescu va spunea in batjocora '" sa traiti bine"' asta va spune" muriti cat mai multi si mai repede ca sa fac pe plac stapanilor'". Kazharii vor neaparat teritoriul Romaniei iar opera de acaparare e in plina desfasurare ,Slanina voda fiind principalul tradator si coada de topor. Unde sunt serviciile de securitate ale tarii? Unde sunt cei care sunt platiti si desemnati sa apere tara nu sa o vanda strainilor? Chiar nu mai exista in tara asta nici un om sanatos la cap iubitor de tara, patriot si nevindut mafiei straine? Nu e pacat de tara asta,pentru care ai murit sute de ani atatia romani? Nu avem voie noi ca popor sa avem o tara si un loc sub soare? Mizerie de guvernanti si mizerie de presedinte o sa platiti intr-o zi pentru miseliile voastre. De blestemul pamantului si poporului batjocorit nu scapati nici in gaura de sarpe.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ