Victor Ponta a găsit metoda prin care va reduce TVA la 19%

| 18 iul, 14:57

Premierul Victor Ponta a declarat la România TV că România a pierdut mult din încrederea faţă de investitori după ce Klaus Iohannis a respins promulgarea noului Cod Fiscal. Mai mult, premierul a adăugat că poate reduce TVA-ul la 19% printr-o ordonanţă de urgenţă, însă nu consideră că această ar fi cea mai bună cale de urmat pentru a atrage încrederea investitorilor.

"Politic, evident că domnul Iohannis pierde foarte mult în faţa celor care l-au votat, pentru că în programul PNL era reducerea TVA. Mă interesează un lucru mult mai important, mai greu de realizat şi mai greu de ţinut, o încredere în economia românească. Acest Cod a fost discutat un an de zile cu instituţii internaţionale şi cu mediul de afaceri", a declarat premierul, conform RomâniaTV.net.

Victor Ponta
consideră că este vorba de un blocaj politic din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

"Cred că e totuşi inexplicabil, e un cod liberal, dorit de domnul Iohannis şi apoi respins. Un gen de joc de blocaj politic, uite, să nu facă Ponta codul fiscal. E un joc politic de joasă factură. Ori este vorba despre interese externe României, iar ăsta e un lucru pe care nici Traian Băsescu nu îl făcea. În ultimul an, un an şi jumătate, numeroase companii şi-au deschis fabrici în România. Poate nu se doreşte ca România să fie puternică din punct de vedere economic. Datoria mea ca prim-ministru este să apăr România", a adăugat acesta.

Citește și:  Iohannis respinge CODUL FISCAL: Situația macroeconomică ar putea suferi o deteriorare apreciabilă. Ponta: Finalul iluziei

De asemenea, primul ministru a ţinut să precizeze că acest Cod Fiscal a fost realizat şi dezbătut de către specialişti.

"Economia nu ascultă de politic. Guvernul poate să sprijine, poate să faciliteze. Cel mai rău lucru din lume este ca politicul să se bată pe economie. Acest cod nu a fost făcut de mine, a fost făcut de specialişti. A fost dezbătut de specialişti în dezbateri economice, de oameni care ştiu economie şi nu au gândit politic. Este un cod fiscal bun şi apare într-un moment bun, în care ai excedent economic, cum este România acum. Prin acest gest politic oprim o direcţie de dezvoltare economică a României şi ne-au trebuit patru ani să ajungem aici. Nu vrem să o luăm de la capăt", a explicat Victor Ponta.

Citeşte şi : Eugen Teodorovici dă asigurări românilor: TVA va fi REDUSĂ în acest an

Cu toate acestea, Victor Ponta a recunoscut că poate implementa reducerea TVA prin asumarea răspunderii Guvernului, însă şi-ar fi dorit un consens politic.

"Până acum România şi-a îndeplinit obligaţiile internaţionale, însă avem o obligaţie faţă de români. Practic, eram într-o alergare foarte bună şi cineva ne-a pus o piedică. Domnul Iohannis trebuie să explice românilor. Miercuri pot adopta prin OUG, cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi pentru cea cu 19% sau pot merge şi prin angajarea răspunderii şi cu siguranţă nu vor avea vot pentru motiune de cenzura. Problema este alta, mesajul nu este de consens politic. Mijloace politice şi constituţionale sunt, dar era ideal să existe un consens politic, iar bătălia politică să nu o dăm pe buzunarul românului. Mesajul s-a pierdut, vor vota la comandă", a conchis premierul.

Premierul Victor Ponta a reacţionat dur, vineri, la decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite Codul Fiscal în Parlament. Ponta a postat, la foarte scurt timp de la anunţul Cotroceniului, un mesaj pe pagina de Facebook, în care spune că este fie "o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului", fie "o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ