Iohannis respinge CODUL FISCAL: Situația macroeconomică ar putea suferi o deteriorare apreciabilă. Ponta: Finalul iluziei

| 17 iul, 10:31

Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal şi a trimis legea la Parlament, pentru reexaminare. Şeful statului, care a inclus reducerea TVA la 19% şi alte măsuri de relaxare fiscală în programul său din campania electorală, spune că legea adoptată în Parlament este una care comportă prea multe riscuri pe termen lung. Premierul Victor Ponta a avut o reacţie dură.

UPDATE Imediat după anunţul preşedintelui, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj dur pe Facebook, în care îl acuză pe Iohannis că este mai rău decât Traian Băsescu.

"Decizia Domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat si laudat de mediul de afaceri , votat in unanimitate de Parlament, asteptat de societatea romaneasca in ansamblu nu doar pentru ca readuce cota de TVA la 19% ci pentru ca garanteaza dezvoltarea economica si sociala a tarii ) are doar doua posibile explicatii:

1- este o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost (ceea ce facea si Traian Basescu indiferent la consecintele negative)

2 - este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care Dl Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc (ceea ce nici macar Traian Basescu nu ar fi facut vreodata)!

Indiferent care din cele doua variante e cea reala oricum pt romani este cea mai proasta veste posibila (iar pentru cei care au votat in Noiembrie cel mai clar semn ca au fost inselati). Vestea buna este ca azi putem consemna finalul oricarei iluzii despre noul PNL (mai slugarnic si mai neserios chiar si decat vechiul PDL) - dupa ce au spus cat de bun e Codul Fiscal care este de fapt liberal, dupa ce au pus in programul lor de guvernare cota de 19% ca baza (amendamentul a fost al lor in Comisia de buget) si dupa ce au votat in unanimitate in urma cu trei saptamani in Camera Deputatilor proiectul - acum vor spune ca are dreptate Iohannis si Codul Fiscal e foarte prost!!! E clar ca noul PNL este condus de reprezentanti nu doar slugarnici si ticalosi, ci de-a dreptul niste moluste politice! Se vor sinucide jalnic - Sa le fie tarana politica usoara!", a scris Ponta.

 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a respins Codul Fiscal şi a retrimis legea la Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, vineri, Parlamentului Legea privind Codul fiscal. Şeful statului motivează decizia de a retrimite legea la Parlament prin faptul că aceasta ar fi neechilibrată şi ar putea genera disfuncţionalităţi.

"În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Măsurile de austeritate ale anului 2010 trebuie să rămână istorie. Revenirea la politici fiscale riscante și cu consecințe negative pe termen lung reprezintă o experiență pe care nu numai clasa politică nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie să mai fie suportate de cetățeni", se arată în cererea de reexaminare trimisă de Klaus Iohannis la Parlament.

"Bunăstarea economică unanim dorită de toate forțele politice din România în beneficiul cetățenilor și al agenților economici poate fi atinsă numai printr-o abordare fiscal-bugetară responsabilă, predictibilă pe termen lung, în concordanță cu obiectivele de creștere economică sustenabilă. Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare", mai susţine Klaus Iohannis.

Citeşte AICI motivarea preşedintelui.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a fost unul dintre puţinii miniştri prezenţi la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache. În momentul în care a venit să îl salute, şeful statului a avut un scurt dialog cu ministru.

Eugen Teodorovici a declarat ulterior că nu a găsit deschidere la preşedinte pe tema Codului Fiscal.

"Am încercat, i-am pus preşedintelui o întrebare legată de Codul fiscal şi dacă este dispus să avem o discuţie înainte de luarea unei decizii. Având în vedere lipsa consilierului pe probleme economice de la învestirea ministrului Transporturilor şi refuzul preşedintelui de a avea o discuţie, am convingerea că probabil noul Cod Fiscal va fi trimis Parlamentului de către preşedinte", a declarat ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Citeste si: Ministrul de Finanţe din UMBRĂ al PNL, atac NIMICITOR la politicile fiscale ale fostului PDL şi la Klaus Iohannis

Întrebat care ar fi consecinţele întoarcerii Codului Fiscal la Parlament, Teodorovici a explicat:

"Noi am spus că ne apucăm de bugetul pe 2016 din august. O astfel de decizie, de întoarcere în Parlament a Codului Fiscal, deja crează întârzieri. În al doilea rând, cu toţii aşteptăm - cetăţeni de rând, mediul economic - Codul Fiscal de foarte mult timp. A fost o dezbatere foarte intensă în Parlament, o decizie în unanimitate, şi acestă decizia de întorcere a Codului în Parlament automat va crea o nesiguranţă în mediul economic. În al treilea rând, întoarcerea codului în Parlament va crea din partea preşedintelui o breşă în relaţia noastră cu cei de la Comisia Europeană şi cu partenerii internaţionali".

În opinia ministrului de Finanţe, "reducerea TVA este una dintre cele mai importante măsuri, cu impactul cel mai mare începînd cu 2016, dar o măsură care cu siguranţă va avea şi efecte pozitive, dacă ne uităm la reducerea TVA la 9% la alimente de la 1 iunie, măsură la care mulţi s-au îndoit de-a lungul timpului şi s-au înşelat , iar efectele ei sunt destul de bune".

Întrebat care ar fi motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis ar întoarce Codul Fiscal în Parlament, Teodorovici a spus că din punctul său de vedere "nu e niciun motiv pertinent, niciun motiv de ordin economic, decât poate unul politic".

Noul ministru al Transporturilor, Iulian Matache, a depus, vineri, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Transporturilor, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul Victor Ponta şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au lipsit de la ceremonie, iar şeful statului nu a făcut niciun fel de declaraţii.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS face GLUME pe seama lui VICTOR PONTA

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iul, 14:39
Rovana Zinc
organizatia de tineret "Aurolacul Gara de Nord",protesteaza energic fata de retrimiterea Codului Fiscal in Parlament
protestul nostru va continua pana la sosirea primului transport de acetona,toluen sau benzina
Progres Romania
17 iul, 13:18
Luiza Popa
plevusca PSD ataca molusca PNL
"Felcerul "in drept,Ponta,are dreptate cu molustele
El le cunoaste foarte bine din tara lui adoptiva temporar,Turcia
Acolo a consumat numai miluste:scoici,melci,caracatita,dupa care se reculegea in moschee
Le stie gustul foarte bine,in timp ce saracul aliat Voiculescu se indoapa cu ghiveci,fasole si gem
De asemenea cunoaste bine cerneala sepiilor:in loc sa o consume la masa,a folosit-o la lucrarea de doctorat
17 iul, 14:15
Cristian Socot
eu am incredere in ministru Teodorovici
la fel si Andrei Hrebenciuc,care este ca si fratele meu,tot economist ,dar silvic
i-a pus cu botul pe labe pe cei care livreaza pizza
este un tip sarac,traieste din chiria mamei
salariul de ministru nu ii ajunge nici sa se tunda
ce sa mai vorbim sa mai poata sa faca si o baie turceasca din cand in cand
17 iul, 12:54
Palada Bugetofagul
are competenta constitutionala sa retrimita legea in Parlament
se reexamineaza si gata
prevederile din noul cod intra in vigoare de la 1.01.2016
este timp berechet
bugetul pe anul viitor se voteaza dupa vacanta,in octombrie -noiembrie
va pup pufosilor,Coana Mita este la Ploiesti,mangafaua este la moscheea cea mai mare din Europa,la Bucuresti
va iubesc,cum ma iubiti si voi

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ