IOHANNIS, ferm: Minoritatea română din Serbia trebuie să se bucure de toate drepturile fundamentale

| 16 iul, 20:19

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi reprezentanţilor minorităţii româneşti din Serbia că progresele înregistrate în ultimii ani în direcţia respectării drepturilor acestora trebuie continuate astfel încât ei să se bucure de toate drepturile fundamentale prevăzute în documentele internaţionale, potrivit Agerpres.

 

"Unul dintre punctele principale pe care le-am avut astăzi pe agenda discuţiilor cu oficialităţile sârbe l-a constituit statutul minorităţii române din Serbia. Ştiu că s-au făcut în ultimii ani unele progrese, dar acestea trebuie continuate pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor dumneavoastră. Am evidenţiat clar acest lucru în dialogul cu interlocutorii mei de astăzi, exprimându-mi încrederea că autorităţile sârbe vor întreprinde măsurile necesare în acest sens, măsuri care decurg, de altfel, din angajamentele asumate chiar de aceste autorităţi", a declarat preşedintele, la întâlnirea pe care a avut-o la Belgrad cu minoritatea română.

Iohannis a mai afirmat, la întâlnire, că se află din nou în regiunea Balcanilor în decurs de o lună şi acest fapt arată importanţa pe care o acordă statul român acestei zone şi comunităţilor de români care trăiesc aici.

"Avem în vedere, în demersurile noastre, faptul că toţi cetăţenii sârbi care îşi asumă spiritualitatea românească şi legăturile culturale, religioase şi de limbă cu România, indiferent de regiunea din Serbia în care locuiesc sau de denumirea sub care sunt cunoscuţi, români sau vlahi, aparţin minorităţii române. Comunitatea dumneavoastră trebuie să se bucure de toate drepturile fundamentale prevăzute în documentele internaţionale. Fie că vorbim de reprezentare, acces la educaţie, serviciu religios sau presă în limba maternă, acestea sunt lucruri la care dumneavoastră trebuie să aveţi acces. Subliniez, în acest context, şi importanţa pe care o acordăm identificării unor soluţii constructive pentru facilitarea accesului elevilor români din nord-estul Serbiei la cursurile de limba română", a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis le-a transmis românilor din Serbia să fie uniţi pentru a-şi păstra identitatea.

"Forţa dumneavoastră şi capacitatea de a vă păstra identitatea vin din solidaritate şi înţelegere. De aceea, mesajul meu pentru toţi românii din Serbia este acesta: fiţi uniţi! Este calea prin care românii, loiali statului în care trăiesc, se pot face auziţi ca o voce unitară şi puternică. În actualul context regional, solidaritatea a devenit o valoare extrem de preţioasă. Cred în nevoia de mai multă solidaritate la nivelul Uniunii Europene, pentru a avea o regiune sigură şi prosperă. România îşi manifestă această solidaritate inclusiv prin susţinerea parcursului european al Serbiei, proces care implică şi promovarea drepturilor omului şi protecţia minorităţilor", a precizat preşedintele, dând asigurări, totodată, că minoritatea română din Serbia va găsi în el "un partener şi un sprijin".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ