Traian Băsescu s-a rătăcit din nou în propriul discurs

| 26 mar, 2014

După atotștiutorul dictator Nicolae Ceaușescu, care dicta răbdător în lanul de porumb unei armate de țârcovnici care-i notau hipnotizați indicațiile sale prețioase, românii beneficiază în prezent de ”priceputul” Traian Băsescu. Ca și în cazul lui Ceaușescu, nimeni nu se întreabă cum și prin ce miracol s-a calificat căpitanul de vas în domenii complexe, despre care spune povești fluente.

În mod normal, un președinte ar trebui să aibă un singur talent inspirat, legat de selectarea consilierilor săi, cei care trebuie să pună pe masa șefului statului scurte dări de seamă în baza cărora să-și poată argumenta luările de poziție. Traian Băsescu n-a beneficiat de acest talent, sau, dacă l0a avut, l-a și pierdut foarte repede, încă din primul mandat. Somitățile părăseau pe rând, vexate, palatul prezidențial, cu reproșuri și detalii deloc măgulitoare la adresa lui Traian Băsescu. Locul specialiștilor a fost luat cu timpul de o faună aparte, a yesmen-ilor, caracterizată prin flexibilitatea extremă cu care se pliau după mofturile președintelui.

Acesta este motivul pentru care, în prezent, cetățenii de o anumită vârstă ai acestei țări au senzația unui oribil deja vu, ori de câte ori Băsescu evoluează perfect paralel cu câte un subiect care în mod normal ar presupune fie ani de studiu fie un brief datorat unei echipe bine puse la punct.

Pe lângă acest complex de superioritate evident de care suferă Băsescu și care-l face să se hazardeze ”priceput” în orice subiect, se mai adaugă și dorința disperată a președintelui de a ieși în evidență cu orice preț într-o perioadă electorală extrem de nefavorabilă lui. Pentru că socotelile și discursul electoral i-au fost date peste cap de rezultatele economice surprinzător de bune, obținute de guvernul Ponta din 2012 și până în prezent, Băsescu este nevoit să improvizeze. Așa se face că președintele pornește într-o imprudentă excursie în decor, cu bazaconii despre uraniul îmbogățit și reminiscențele filmelor cu spioni și agenți secreți văzute cu prea mulți ani în urmă și ajunge să facă considerații pripite de politică externă, la un nivel și o expertiză care ar impune demisia imediată a celor câțiva consilieri care se mai prefac că muncesc în preajma sa, la Cotroceni.

Acestea sunt palide copii caricaturale despre bazaconiile exotice și spectaculoase de pe vremuri, când Traian Băsescu, pe valul simpatiei populare își făcea publice fantasmele legate la iluzorii axe de forță, care legau pe mapamond țara noastră direct de marile puteri...

La ora actuală, pentru obositorul discurs al ”cucului” Traian Băsescu a mai găsit energie și umor doar premierul, care i-a transmis relaxat că habar nu are despre ce este vorba în propoziție, când le sugerează românilor că au de ales fie între relațiile cu China, fie între cele cu SUA. Suntem perfect de acord că Traian Băsescu nu privește prea relaxat spre ceea ce se anunță a deveni cât de curând o fructuoasă relație economică între China și România, dar rațiunea criticii sale este una politicianistă, electorală, nicidecum legată de considerente de securitate geopolitică...

Premierul Victor Ponta a comentat ironic criticile lansate în expozeul savant al președintelui Traian Băsescu în privința apropierii de China. Ponta a subliniat că președintele este “depășit”, “un calculator depășit” căruia îi scapă mecanismele politice ale secolului 21 și care nu mai este bun decât pentru o simplă editare de text.

"Domnul Băsescu e depășit de situație. E ca un calc din 2002, nu mai poți să pui nici un program pe el. SUA are parteneriat strategic cu China.” a arătat Victor Ponta și a adăugat că țara noastră ”trebuie să se adapteze cu liderii mai tineri la condițiile secolului 21″.

Comentariile ironice ale premierului nu s-au oprit aici, Victor Ponta a făcut referire și la pretinsele discuții pe care Băsescu le-ar fi avut cu liderii americani Joe Biden sau Barak Obama, pe teme de securitate. “Președintele ne va informa la CSAT despre ultimele poze și discuții pe care le-a avut”, a spus Ponta, o subliniere implicită a faptului că astfel de discuții nu se țin în câteva minute colocviale, pe un hol, în blițurile presei. Ironia premierului social-democrat este cu bătaie lungă, în retrospectivă și face referire la celebrele momente imortalizate de fotografi, când Traian Băsescu era surprins în ipostaze asemănătoare, în timp ce-l agasa vizibil pe fostul președinte al Franței, Nicholas Sarkozy.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 mar, 2014
atena
Stimabile ,daca presedintele TRAIAN BASESCU ,s-a ratacit in discurs matale ;;;jalnice jurnalist;;;;ai compus un eseu pe care si un elev de clasele ;;V VII ;;;il poate compune ...M-AI INVATA PUISOR.
26 mar, 2014
goPontaNemaPresident
autorul zice:
Îmi place să mă călătoresc, să văd România, să mă urc în mașină și să mă opresc doar ca să admir un peisaj.
cititorul zice:
foarte frumos,lasa analiza politica,te depaseste, drum bun...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ