Ponta îi răspunde preşedintelui pe tema accizei: Bugetul aprobat de Parlament nu poate fi modificat

| 26 mar, 2014

Bugetul convenit cu FMI şi aprobat de Parlament nu poate fi modificat, decât dacă nu ne mai interesează instituţii internaţionale şi stabilitatea României, a declarat premierul Victor Ponta în replică la cererea preşedintelui de a nu aplica taxa de 7 eurocenţi pe carburanţi.

"Astăzi avem votul în board-ul FMI asupra noii Scrisori de intenţie şi nu putem decât să ne propunem împreună să păstrăm România pe trendul pe care se află. Şi anume: cu un buget aprobat de Parlament şi agreat şi de Comisia Europeană şi de FMI, cu creştere economică, cu măsuri de prudenţă. Ca să nu vă ascund, într-un fel, că amândoi încercăm să facem ceea ce ţine de funcţiile pe care le ocupăm ca România să nu repete greşelile din 2009. Atunci când, campania electorală a dus la foarte mult populism, foarte multă demagogie şi după aceea în 2010 am plătit cu toţii", a declarat premierul Ponta, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a citit scrisoarea transmisă de preşedintele Traian Băsescu prin care şeful statului îi cere să renunţe la aplicarea accizei suplimentare de şapte eurocenţi pe litrul de carburant, Ponta a spus: 'Cine a trimis ? Nu. Tocmai la asta mă refeream când spuneam că astăzi avem votul în board-ul FMI pe bugetul agreat cu ei şi aprobat de Parlamentul României'.

"Deci, nu putem schimba bugetul decât dacă spunem că nu ne mai interesează instituţii internaţionale, nu ne mai interesează stabilitatea României, ne interesează să crească PPE-ul în alegeri. Şi de faptul că în 2009, cred că tot domnul Băsescu candida atunci, direct, nu prin intermediari cum face acum, am luat tot de felul de măsuri sau am întârziat măsurile necesare. Am aruncat ţara, ţineţi minte, în 2009 cu domnul Boc a avut un deficit de 9,5 % din PIB. Deficit, pe înţelesul oamenilor, bani împrumutaţi pe care îi dăm înapoi acum, şi noi şi generaţiile următoare. Ori, cât voi fi eu prim-ministru, şi sunt convins că am şi sprijinul Băncii Centrale în acest sens şi al Parlamentului, nu vom mai face greşeala din 2009 şi nu mai lăsăm puseele acestea de populism care, culmea, vin de la oameni care zic că sunt de dreapta. Am ajuns eu, social-democrat, să le atrag atenţia să mai termine cu pomenile din declaraţii", a subliniat premierul.

Clarificări privind declaraţia ministrului de Finanţe

Despre declaraţia ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, potrivit căreia în cazul neaplicării accizei suplimentare pe litrul de carburant de la 1 aprilie există riscul neplăţii pensiilor şi salariilor, Ponta a spus: "Doamna Petrescu se confruntă, în sfârşit, după câteva săptămâni de mandat, cu felul în care se interpretează la noi'.

"Dacă citeaţi ce a zis, a zis doamna foarte bine. (...) Ideea e următoarea, evident că avem bani de pensii şi salarii, avem buffer-ul necesar pentru o perioadă lungă de timp, dar orice schimbare a bugetului în sens negativ, în sensul că luăm nişte bani sau nu mai primim nişte bani pe care trebuia să-i primim trebuie acoperită de undeva. Ori, avem un buget stabilit şi înainte ca cineva să facă propuneri, chiar şi domnul Băsescu, trebuie să spună de unde să luăm banii. Marota aia că să luăm banii de la Dragnea nu mai ţine. Ministerul Dezvoltării are tot bugetul pe tot anul de trei ori mai mic decât avea doamna Udrea, ceea ce sigur e normal, dar, pe de altă parte, are 1,2 miliarde de lei şi acciza este 2,4 (miliarde de lei - n.r.). Deci, nici măcar dacă îi tăiem toţi banii, nu domnului Dragnea, ci tuturor primarilor din România şi autorităţilor locale şi bani de cofinanţări, tot nu rezolvăm problema. Deci, dacă vreţi să fiu un om serios, nu un simplu demagog, pe final de mandat, aşa pregătit de pensie, ca să putem să-i plătim pensia domnului Băsescu, trebuie să fim serioşi şi când facem declaraţii sau şi trimitem scrisori trebuie să spunem de unde tăiem banii", a mai declarat premierul.

Întrebat unde se vor duce banii pe acciză, premierul a spus: 'Toţi banii pe care statul român îi colectează se duc în bugetul de stat şi din bugetul de stat se repartizează pentru programe. Bugetul CNADNR-ului, pentru autostrăzi şi cofinanţarea fondurilor europene, se va face nu doar anul acesta, ci şi în anii care urmează din venituri pe care le-am estimat din acciză".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ