1 MAI în perioada Comunismului. Cum sărbătoreau românii Ziua Muncii pe vremea lui Nicolae ceauşescu

| 01 mai, 11:39

Dacă în zilele noastre 1 Mai înseamnă doar o zi liberă în calendar, şi mai nou chiar o minivacanţă, pe vremea lui Ceauşescu treburile stăteau altfel. Parade de muncitori îmbrăcaţi ca la zi mare, pionieri şi şoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire şi înălţau pancarte, toate erau literă de lege de 1 Mai în perioada comunismului.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă şi manifestaţii uriaşe. Muncitori, ţărani, intelectuali sau elevi , cu toţii se strângeau pentru a demonstra în sincron prin faţa autorităţilor.

În perioada comunistă, evenimentul era marcat de cu defilări grandioase. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările măreţe ale Partidului Comunist Român. Tovarăşul Nicolae Ceauşescu, tovarăşa Elena Ceauşescu şi ceilalţi tovarăşi din conducerea de partid şi de stat erau întâmpinaţi cu "sentimente de înaltă preţuire şi dragoste fierbinte ale întregului popor".

După Revoluţie, 1 Mai a devenit simplă tradiţie sau, mai degrabă, amintire. Astăzi, noi sărbătorim la mare, la munte, cu mici, cu bere şi poate doar cu o scurtă dezbatere despre vremurile demult apuse.


Citeşte şi: Victor Ponta, mesaj de 1 Mai: România este o țară a oamenilor muncitori

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ