1 octombrie, declarată de Senat 'Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân'

| 30 sep, 2014

Senatul şi-a asumat, marţi, o Declaraţie prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând 'o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial'.

Potrivit textului Declaraţiei, citit în şedinţa plenului de senatoarea Doina Silistru, România se clasează pe locul al zecelea în rândul ţărilor europene care confruntă cu această boală. 

Semnatarii documentului avertizează că în România statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 - în 2011 şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening. 

'Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (...) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce priveşte incidenţa, cu o rată de 25,2, dar şi mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare şi prevenţie. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravieţuire este de 98%. Din păcate, în România 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 şi 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravieţuire', se susţine în documentul amintit.

Potrivit Declaraţiei, spitalele judeţene din România deţin echipamentele necesare pentru efectuarea investigaţiilor medicale anuale şi, de asemenea, centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. 

'Există şi factori pe care îi putem influenţa în beneficiul nostru, prin prevenţie şi controale medicale efectuate periodic. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecţiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată', se afirmă în documentul citat.

Doina Silistru a subliniat necesitatea ca statul român să intervină activ prin demararea unui program de conştientizare şi de screening naţional pentru cancerul de sân, 'pentru a garanta depistarea în forma incipientă a cancerului şi implicit, creşterea ratei de supravieţuire'.

'În luna octombrie va trebui sa ne aliem cu toţii în lupta împotriva cancerului de sân, să fim alături de femeile dragi nouă (mame, soţii, fiice, prietene) şi să le transmitem încă o dată faptul că prin prevenţie şi diagnostic precoce, cancerul de sân poate fi vindecat', a spus senatoarea, adăugând că în multe dintre ţările lumii, Ziua de lupta împotriva Cancerului de Sân a fost marcată prin acţiuni specifice menite a le reaminti femeilor de controlul periodic preventiv.

Declaraţia a fost iniţiată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului, documentul asumat de Senat urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

La şedinţa plenului Senatului a participat, în calitate de invitat, şi Mihaela Geoană, însoţită de Cristiana Copos, vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea, şi Andreea Esca, ambasadorul Fundaţiei.

Mihaela Geoană este preşedintele Fundaţiei ''Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură'', preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, şi a Centrului Focus pentru copii dispăruţi şi abuzaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ