10 sfaturi simple pentru a vă scădea factura la încălzire

| 25 noi, 2013

Un plus de economie pe timpul iernii nu strică. Iată 10 trucuri care te vor ajuta să menţii facturile de întreţinere în limite rezonabile, oferindu-ţi totodată confortul termic necesar.

1. Opreşte căldura atunci cand esti plecat de acasa

Profită de robineţii termostataţi montaţi pe calorifere şi setează-i la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală. Acest truc este eficient mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseala şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere. Pont: nu uita să laşi ferestrele închise, dacă nu vrei să-ţi găseşti casa îngheţată la întoarcere.

2. Investeşte într-un termostat ambiental programabil

Dacă n-ai făcut-o deja, acum e momentul s-o faci. Termostatele programabile care comandă centrala termică instalată în casa ta îţi vor uşura viaţa. Acestea pot fi setate să modifice temperatura ambientală în funcţie de momentul zilei şi de programul tău şi al familiei tale. De exemplu, îl poti programa la 20 de grade dimineaţa, la 17 grade în orele în care eşti plecat de acasă şi la 22 de grade atunci când revii, fără să fii nevoit să operezi chiar tu aceste modificări zilnic. Aceste variaţii controlate de temperatură îţi vor aduce economii considerabile la buget. Vestea bună e că un astfel de termostat, compatibil cu centralele termice, poate fi cumpărat cu aproximativ 100 de lei.

3. Un singur grad în minus îţi poate aduce economii de până la 3% la factura de încălzire

Să presupunem că ţi-ai montat deja un termostat ambiental programabil. Foloseşte-l pentru a aduce economii la bugetul familiei, setând temperatura la nivelul de jos al confortului termic. Se spune că diferenţa de un singur grad poate mări sau micşora, după caz, valoarea facturii cu până la 3%. Nu ai cum sa economiseşti cu o temperatură ambientală de 25 de grade Celsius, zi şi noapte.

4. Economiseşte pe timpul nopţii

Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franţa, spun că temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează între 16 si 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale. Profită de faptul că noaptea eşti protejat de frig în căldura patului tau şi economiseşte, setând termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.

5. O plapumă groasă sporeşte confortul termic pe timpul nopţii

Un truc simplu şi eficient de încălzire în nopţile friguroase de iarnă este înlocuirea pilotei subţiri, de toamnă, cu una mai groasă sau pur şi simplu adăugarea unei pături peste plapuma existentă. În acest fel, nu va fi nevoie să menţii temperatura dormitorului ridicată pe timpul nopţii şi vei dormi bine, fără să-ţi crească valoarea facturii de încălzire.

6. Economiseşte cu ajutorul boilerului electric

Tuturor ne plac duşurile fierbinţi în serile geroase de iarnă. Ştiai că reducerea cu 10 grade a temperaturii boilerului poate scădea cu până la 6% costurile lunare de încălzire ale acestuia? Această diferenţă de temperatură a apei din boiler nu-ţi va diminua confortul termic din timpul duşului, dar valoarea facturii electrice va scădea simţitor.

7. Dotează-ţi duşul cu o pară economica, cu debit mic

Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii si nu numai, este inlocuirea capului de dus, aşa-zisa “pară” cu una economică, cu debit mic. Există pe piaţă o sumedenie de modele de pere de duş cu jet reglabil, care te vor ajuta să economiseşti apa caldă cu până la 25%, fără să simţi diferenţa de presiune a apei.

8. Izolează ţevile de apă caldă

Izolarea ţevilor presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. În magazinele de specialitate găseşti tuburi goale confecţionate din spumă poliuretanică tăiată longitudinal special pentru izolarea ţevilor. Ca o alternativă poţi folosi vata minerală, pe care, însă, va trebui s-o înfăşori în folie de aluminiu şi s-o fixezi cu o bandă adezivă. E drept că varianta cu vată minerală pierde la capitolul estetic.

9. Închide gura şemineului atunci când nu este aprins

Dacă stai la casă şi ai un şemineu cu ajutorul căruia obişnuieşti să încălzeşti încăperea în care acesta este montat, nu uita să închizi gura focarului atunci când nu faci focul în el. Explicaţia e simplă: şemineul nefuncţional este doar o altă cale de acces pentru aerul rece de afară.

10. Nu arunca pe fereastră căldura

Aerisirea zilnică a locuinţei este extrem de importantă pentru sănătatea noastră. Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uita să închizi robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 noi, 2013
mircea
sfaturi la RTv date de DOREI -repartitoare
unde se regaseste in toata agitatia din studioul-RTv raportul calitate-pret,de ce trebuie sa platim rebuturile,toate autoritatile,agentiile si ONG apara grupurile de interese nu consumatorul-captiv care este obligat sa plateasca.Unde se regaseste legislatia cu valorile minimale calitativ livrate de furnizorii protejati de autoritati?????Se gasesc niste neaveniti care incheie niste contracte in numele propietarilor care nici ei nu stiu ce au semnat

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ