15 iulie, Ciurica. SINGURA ZI din an când femeia poate SĂ-ŞI BATĂ bărbatul

| 15 iul, 11:56

La jumătatea lui Cuptor, pe 15 iulie, în popor, se respectă cu sfințenie Ciurica. În calendarul creștin-ortodox, este ziua Sfinților Mucenici Chiric și mama lui, Iulița. E o zi ce trebuie respectată, dacă vrem să fiți feriți de rele și, mai ales, de bătaie.

Combinând numele și legenda celor doi sfinți mucenici pomeniți pe 15 iulie, oamenii au născocit, în vremuri străvechi, o nouă sărbătoare, știută drept Ciurica sau Cirică Șchiopul.

Data de 15 iulie este o zi în care femeia capătă un plus de autoritate, putând chiar să-și pedepsească bărbatul, dacă acesta a supărat-o cu ceva, scrie libertatea.ro.

Și asta pentru că Ciurica îi „ciuruie” pe cei care n-o respectă. De aceea, nu se muncește și se evită, pe cât posibil, orice fel de certuri, mai ales în familie. Căci, cine ia bătaie pe 15 iulie așa va păți tot anul. Dacă muncesc azi, femeile riscă să fie bătute de soți multă vreme de-acum încolo.

Tradiția spune că femeia are voie să facă în această zi doar un țest, în care să coacă o turtă din care să mănânce toată familia, apoi poate să-și ia bărbatul la bătaie. De aici și obiceiul ca bărbații să plece de acasă de Ciurica. Cine ține sărbătoarea va avea parte de belșug, liniște și pace în familie, de sănătate. Ca să-ți meargă bine, nu da nimic din casă, nici măcar gunoiul.

"Se zice că femeile nu prea ştiu când e Ciurica, că în acea zi ele au dreptul de a bate pe bărbaţi. Şi‑ar face‑o, dar li se pune o condiţie cam grea: în acea zi să facă un ţest, să‑l usuce până seara şi să şi coacă în el o turtă, apoi, după ce va mânca din acea turtă cu toţi ai casei, poate să ia la bătaie pe bărbat” . (Th.D. Speranţia citat de Antoaneta Olteanu în Calendarele Poporului Român)

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ