200 de milioane de euro de la BIRD pentru sistemul de învățământ

| 28 ian, 18:11

Guvernul a aprobat, miercuri, contractarea de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) a unui împrumut de 200 de milioane de euro în vederea finanțării implementării Proiectului privind învățământul secundar, informează Biroul de Presă al Executivului.

"Proiectul are scopul să contribuie la îmbunătățirea tranziției de la sistemul educațional secundar superior la cel terțiar și creșterea gradului de absolvire a primului an de învățământ superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din învățământul de stat cu rată scăzută de absolvire a școlii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum și universități din sistemul de stat", precizează sursa citată.

Proiectul, structurat pe trei componente, vizează, între altele, "intervenții la nivelul liceelor și intervenții sistemice care vor consta în granturi, asistență tehnică, instruire și bunuri" pentru realizarea mai multor activități: "acordarea unor ore de remediere, meditații, consiliere, orientare profesională, activități extracurriculare, vizite de documentare, participări la competiții, rețele intrașcolare, stagii de formare, achiziții de bunuri".

Activitățile vizate de intervențiile sistemice constau în "revizuirea programei școlare, formarea cadrelor didactice, îmbunătățirea platformei on-line pentru evaluări și examene naționale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc".

"Se estimează că de aceste activități vor beneficia 1160 de licee din mediul rural și urban, respectiv toate liceele care nu au înregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat", potrivit sursei citate.

Totodată, se au în vedere intervenții sistemice la universități și programe de vară care vor consta în granturi și asistență tehnică pentru realizarea unor activități pentru sprijinirea studenților cu risc de abandon școlar: "programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vară, dezvoltarea unor centre de învățământ".

"Se estimează că de aceste activități vor beneficia circa 300 de facultăți din întreaga țară, adică 85% din totalul facultăților de stat", precizează Guvernul.

O altă componentă se referă la managementul proiectului, monitorizare și evaluare, în cadrul căreia se vor finanța costuri legate de implementarea, monitorizarea și evaluarea unor studii privind eficiența diferitelor programe finanțate.

Se estimează că implementarea proiectului se va realiza în șapte ani, respectiv din noiembrie 2015 până în decembrie 2022.

"Din punctul de vedere al termenilor și condițiilor financiare, împrumuturile BIRD sunt competitive si mai flexibile decât alte instrumente alternative de finanțare existente pe piața financiară internațională", mai notează comunicatul Biroului de Presă al Guvernului.

CITEŞTE ŞI: DOCUMENT! Traian Băsescu dă Guvernul în judecată

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 feb, 09:42
Adam
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
02 feb, 09:57
Maria
Operator publicare anunțuri
Căutam colaboratori care să se alăture echipei noastre.
Condiții necesare :
- calculator + internet , cunoștințe minime de operare.
Fiecare își stabilește programul său de lucru.
Avem nevoie de persoane serioase, înzestrate cu calm și răbdare.
Instruirea se oferă gratuit sub forma unor lecții prezentate pe mail.Se oferă contract !
Proiectul se doreste a fi lansat pe piața americană de cărți electronice!
Daca esti interesat trimite un mail la adresa : [email protected] cu subiectul "info".

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ