2016 va fi cel mai călduros an din istorie

| 24 dec, 13:18

2016 va fi cel mai călduros an din istorie, potrivit datelor deţinute de Oficiul britanic de meteorologie (UK Met Office). Prognozele englezilor arată că în 2016 temperatura medie va fi cu 1,14 grade Celsius mai mare decât echivalentul din perioada pre-industrială. Meteorologii britanici afirmă că există doar 5% şanse ca în 2016 să se înregistreze temperaturi mai mici decât în 2015.

Temperaturile cresc de la an la an, astfel că 2016 va aduce un nou record de temperatură şi va ajunge să-l depăşească pe cel din 2015 care, la rândul lui, îl depăşise pe cel din 2014.

Printre motivele care conduc la aceste noi recorduri de temperatură se numără ascensiunea fenomenului climatic El Niño, constând în creşterea temperaturii apei oceanului Pacific, fapt care conduce la schimbări climatice importante. „În mare parte, creşterile temperaturilor se datorează încălzirii globale, însă cireaşa de pe tort este fenomentul El Niño”, precizează Adam Scaife, şeful departamentului de prognoze al Oficiului britanic de meteorologie.

El Niño este un ciclu natural de încălzire din Oceanul Pacific, care are, însă, un impact global. Episodul actual este cel mai important din 1998 încoace, urmând să atingă vârful anul viitor. Totuşi, din 2016, El Niño îşi va pierde din intensitate.

Creşterea temperaturilor sporeşte riscul apariţiei fenomenelor climatice extreme. În ultimii doi ani, valuri de căldură au lovit China, Rusia, Australia, Orientul Mijlociu şi anumite părţi din America de Sud. De asemenea, inundaţiile din nord-vestul Angliei sunt puse în proporţie de 40% pe seama schimbărilor climatice.

La summitul Naţiunilor Unite de la Paris, 195 de naţiuni au căzut de acord asupra unei înţelegeri istorice care vizează lupta împotriva încălzirii globale. Oficialii doresc să reuşească să menţină creşterile temperaturilor anuale sub pragul de 2 grade celsius.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ