25 decembrie - Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi

| 25 dec, 2013

25 decembrie a rămas în istoria României ca ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, scrie Antena 3.

După un proces sumar, care a durat doar trei ore, tribunalul militar extraordinar i-a găsit pe cei doi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale, cuplul dictatorial fiind executat în aceeaşi zi.

Pe 25 decembrie, televiziunea a anunţat că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar.  Cei doi au fost condamnaţi la moarte şi le-a fost confiscată averea. 

Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid, organizarea de acţiuni armate împotriva poporului român, distrugerea de bunuri obşteşti şi tentativă de fugă din ţară pe baza unor fonduri depuse în bănci străine de peste un miliard de dolari. Cei doi au refuzat să facă recurs. Sentinţa a fost executată la unitatea militară din Târgovişte, unde fuseseră deţinuţi din 23 decembrie. Intensitatea focurilor de armă în Bucureşti a scăzut după difuzarea pe 25 decembrie pe postul naţional de televiziune a execuţiei soţilor Ceauşescu. 

În aceeaşi zi a apărut primul număr al ziarului Adevărul, cotidian politic şi social, şi s-a constituit Uniunea Democrată Maghiară din România. Procesul şi execuţia celor doi dictatori continuă să fie învăluite de mister chiar şi după 24 ani de la acele evenimente. 

Legitimitatea Tribunalului militar extraordinar constituit la Târgovişte a fost contestată în dese rânduri. Pe de altă parte, copiii dictatorului au luptat ani de zile în instanţă pentru deshumarea părinţilor. 

Astăzi, doar Valentin, fiul cel mare, mai este în viaţă. Valentin Ceauşescu a reuşit, după ani de procese, să obţină în instanţă restituirea bunurilor familiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ