8 greşeli pe care le faci când pregăteşti PRĂJITURI

| 29 mar, 2014

Cum ar fi Paştele fără un belşug de fursecuri, cozonaci, brioşe, biscuiţi şi multe prăjituri pe masă? Nu lăsa timpul scurt şi stresul să te împingă să faci niște pași greşiti din cauza cărora să arunci prăjiturile la gunoi.

Iată care sunt cele mai frecvente greseli si cum sa le remediezi:

1.Găteşti „din ochi”

Deserturile sunt foarte pretenţioase şi nu prea merge să faci reţetele după cum îţi aminteşti. Prăjiturile au nevoie de cantităţi exacte de ingrediente şi nu merită să te joci când vrei să ai masa gata în câteva ore. Foloseşte obligatoriu cântarul digital, cana gradată şi măsurile standard din plastic sau inox.


2. Laşi prăjiturile să se lipească de tavă
Aruncă tăvile vechi şi arse cu învelişul de teflon degradat şi foloseşte întotdeauna un strat nonaderent. Hârtia de copt ar trebui să fie mereu la îndemână, mai ales în perioada aceasta. Uneori nu e suficient doar să ungi tăvile cu unt sau cu ulei, mai ales când lucrezi cu aluaturi noi, care nu îţi sunt familiare. Pentru un upgrade la hârtia de copt, foloseşte tăvi şi forme din silicon. 

3. Mixezi prea mult
Făina are un conţinut mare de gluten, pe care mixatul îndelungat îl va activa, iar aluatul tău va deveni prea vârtos pentru prăjituri. Mai mult, prăjiturile care conţin albuşuri prea bătute îşi vor pierde textura aerată, iar cele cu praf de copt nu se vor umfla, pentru că vei dezactiva substanţa responsabilă pentru creștera aluatului. Deci, opreşte-te din amestecat (cu mixerul sau cu lingura) imediat ce aluatul a devenit omogen.

4. Nu dai la rece aluatul
Aluaturile care conţin mult unt trebuie mai întâi răcite înainte să le întinzi şi să lucrezi cu ele. Dacă faci biscuiţi, turtă dulce sau tarte, ţine mine ca după ce ai format aluatul să îl laşi la rece timp de 30 de minute. Altfel, se va lipi de ustensile, de suprafaţa de lucru, de mâinile tale, va fi greu de manevrat, iar aspectul nu va mai fi cel pe care îl doreşti.

5. Aglomerezi fursecurile
Toate fursecurile au nevoie de spaţiu pentru a se extinde după ce le-ai dat la cuptor. Dacă nu le oferi 3-4 cm în jurul lor, toate fursecurile se vor uni şi vei obţine un blat mare şi dulce.

6. Uiţi că mărimea contează
Când faci mai multe prăjituri mici (fursecuri, biscuiţi, turtă dulce, bezele, brioşe) e foarte important ca toate să aibă aproximativ aceeaşi mărime. Astfel se vor coace uniform şi vei evita situaţia când unele dintre ele se ard, iar altele sunt necoapte în interior.

7. Nu reglezi corect temperatura cuptorului
Dacă ai un cuptor electric căruia îi poţi seta direct temperatura, aproape că mergi la sigur (trebuie totuși să verifici să nu se usuce prăjiturile). Dacă ai unul pe gaz, e bine să ştii că, în reţete, 240ºC e temperatura teoretică maximă şi că 100ºC e cea minimă. Cum majoritatea prăjiturilor au nevoie de o temperatură de 180ºC, lasă focul pe treapta medie şi prăjiturile se vor coace corect. Ştii că ai un cuptor cu năbădăi? Dacă nu vrei să dai banii pe unul nou, e foarte important să îi cunoşti hachiţele, iar aici doar experienţa te poate ajuta. Eu îmi fac cozonacul tot în cuptorul bunicii. Are o uşă şubredă şi mi-a dat multe bătăi de cap, dar acum nu m-aş grăbi să renunţ la el.

8. Laşi prăjiturile să se răcească în tavă
Cel mai bine este să le răceşti pe un grătar pentru prăjituri, cu excepţia cazului în care reţeta are alte specificaţii. Când le laşi la răcit în tavă, pot face condens şi pot căpăta o textură umedă, în loc de cea crocantă sau pufoasă pe care o doreai.

 

 

Tag-uri: cozonac, Paste, prajituri
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ