A fost restaurat un documentar de Hitchcock despre Holocaust

| 08 ian, 2014

Un documentar realizat de Alfred Hitchcock despre lagărele de concentrare naziste, turnat în 1945, va fi proiectat pentru prima dată integral după ce a fost restaurat de Imperial War Museum din Londra, relatează miercuri EFE, care preia o informaţie din ziarul The Independent.

Legendarul cineast s-a implicat în proiect în 1945 după ce prietenul său Sidney Bernstein i-a cerut ajutorul pentru realizarea unui documentar în acest sens. Imaginile surprinse de cameramani ai armatei britanice în timp ce trupele aliate îi eliberau pe evrei din lagărele de concentrare l-au 'îngrozit' pe regizor. 'Maestru al suspansului', el a fost atât de 'traumatizat' de conţinutul dur al înregistrărilor încât nu s-a mai apropiat de studiourile Pinewood timp de o săptămână.

'Când au descoperit lagărele (de concentrare), americanii şi britanicii s-au grăbit să difuzeze o înregistrare care să arate lagărele şi să-i determine pe germani să-şi accepte responsabilitatea pentru atrocităţile de acolo', a spus, pentru The Independent, Toby Haggith, de la Departamentul de cercetare al Imperial War Museum.

Pe lângă groaza pe care duritatea acestui material i-a provocat-o cineastului, dorinţa aliată de a nu irita Germania a dus la neglijarea a cinci dintre cele şase role de film înregistrate, care au ajuns în arhiva muzeului. În anii 80, imaginile au fost descoperite de un cercetător american şi apoi a fost realizată o versiune incompletă a filmului.

Potrivit The Independent, filmul va fi proiectat la sfârşitul lui 2014, într-o versiune conformă cu dorinţa lui Hitchcock, Bernstein şi a altor colaboratori. Decizia de a reînvia acest documentar va genera probabil o dezbatere, întrucât include imagini şocante, în special din lagărul de concentrare Belsen-Berger, conform ziarului.

Toby Haggith a mai afirmat că documentarul nu se referă numai la 'moarte', ci arată şi imagini despre reconstrucţie şi reconciliere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ