A intrat in vigoare codul portocaliu de inundatii. Ploi, temperaturi in scadere si descarcari electrice

| 14 mai, 2014

Norii acopera cam tot continentul, mai putin sud-vestul si estul, dar de joi aria ploilor va incepe sa se reduca si se va concentra pe jumatatea estica a Europei.

Prognoza în Europa

Avem o masa de aer cald in sud-est care va traversa tot estul si va ajunge pana in nord-est. Simultan, masa de aer rece care a patruns pe continent din nord-nord-vest va continua sa se extinda si va izola aerul cald in zona Peninsulei Iberice.

Prognoza în România

La ora 7, cerul era mai mult noros. Se semnalau averse local in sudul si in sud-estul tarii si izolat in rest. Vantul avea unele intensificari la munte si pe litoral. Cel mai racoare era la Joseni si Toplita, 5 grade, iar cea mai ridicata temperatura se inregistra la Sulina - 15 grade.

Astazi instabilitatea se accentueaza, temperaturile scad si vremea devine racoroasa in cea mai mare parte a tarii. Norii vor fi numerosi si va ploua pe zone vaste. Vor fi averse insotite de descarcari electrice, cantitatile de apa vor depasi 25 - 30 de litri pe metru patrat, iar in sudul Banatului, in dealurile Olteniei si ale Munteniei, in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura , mai ales in a doua parte a zilei si la noapte, se pot strange chiar si 60 - 70 de litri pe metru patrat.

Izolat va cadea grindina, iar vantul va avea intensificari in majoritatea zonelor, cu viteze mai mari pe timpul averselor.

Maximele termice se vor situa intre 12 si 20 de grade.

In Dobrogea si in Baragan va ploua in mai multe reprize pe parcursul zilei, dar nu vorbim despre cantitati mari de apa. Vor fi si scurte perioade insorite, iar maximele, in scadere usoara fata de ieri, se vor opri la 20 de grade Celsius.

Mai sus, in nordul Munteniei si in Moldova sudica cerul ramane acoperit de nori, va ploua serios si, mai ales in a doua parte a zilei si la noapte, se vor aduna cantitati mari de apa, ce pot ajunge chiar si 70 de litri pe metru patrat. Temperaturile, in scadere fata de marti, nu vor depasi 17 grade.

Vreme rea vom avea si in jumatatea nordica a Moldovei. Vor fi ploi frecvente, insotite de descarcari electrice, porniri ale vantului si conditii de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25 - 30 de mitri pe metru patrat. Se racoreste simtitor.

In Maramures gasim vreme ceva mai buna, cu averse, cateva momente cu soare si temperaturi de pana la 20 de grade.

In schimb, in zona Transilvaniei temperaturile scad, iar instabilitatea se accentueaza.

In vestul tarii se anunta multi nori, ploi ce pot fi abundente, descarcari electrice si conditii de grindina. Vantul va avea intensificari. Va fi racoare pentru acest moment al anului: maximele nu vor depasi 18 grade.

Instabilitatea nu ocoleste nici centrul Romaniei, iar cele mai afectate zone vor fi cele montane, pe unde s-ar putea strange chiar si 70 litri de apa pe metru patrat. Valorile termice vor fi modeste: pe partea estica se vor inregistra in jur de 12 grade.

In sud-vestul tarii urmeaza o zi cu vreme severa. Va ploua mult, iar ploile vor veni cu toata suita de fenomene specifice instabilitatii. Temperaturile scad accentuat fata de ziua trecuta.

Se raceste si in tinuturile sudice. Vor cadea ploi abundente, vor fi si fulgere, rabufniri ale vantului. Nu este exclus sa cada grindina si se vor acumula cantitati insemnate de apa.

Vreme rea si in zona Capitalei, pe unde sunt anuntate averse, cu fulgere si rafale de vant. Aceste fenomene vor fi mai intense dupa-amiaza si seara, iar maxima se va opri la 15 grade. Maine dimineata vor fi in jur de 11 grade; presiunea va continua sa scada.

La munte va ploua pe arii foarte extinse, iar cele mai mari cantitati de apa se vor strange in Carpatii Meridionali si in cei de Curbura. Se pot depasi 60 - 70 de litri pe metru patrat. Va ploua mult si in celelalte masive, dar in cantitati ceva mai mici, de 25 - 30 de litri pe metru patrat. Izolat va fi grindina, vantul va ajunge la viteze mari pe timpul ploilor, iar temperaturile scad peste tot.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ