A murit cel mai mare naist al României

| 19 feb, 09:05

Cu doar câteva zile înainte să împlinească 75 de ani, maestrul Radu Simion a plecat dintre noi.

Radu Simion a murit luni, 16 februarie la Bucureşti. Maestrul s-a născut pe 27 februarie în localitatea Ştefan cel Mare din judeţul Argeş.

Manifestând interes pentru muzică încă de mic, a studiat mai întâi acordeonul (autodidact). La 11 ani dă examen la Școala Medie de Muzică și reușește cu nota 10. Începe să studieze țambalul cu Gheorghe Pantazi. Acesta a pleacă în China pentru un turneu de șase luni, iar Radu Simion risca să rămână repetent. A fost nevoit să se mute la clasa de nai, unde l-a avutprofesor pe Fănică Luca, care l-a considerat între cei mai buni elevi ai săi.

A fost coleg de clasă cu mari naiști ca: Damian Luca, Gheorghe Zamfir și Constantin Dobre. După șase luni de studii cu Fănică Luca, pleacă la concursul național al școlilor de muzică, unde a câștigat premiul întâi.

Este chemat apoi să imprime la Radio România șase piese pe care le-a învățat cu profesorul său, Fănică Luca. Dirijorul Victor Predescu nu i-a avizat înregistrările tocmai pentru că piesele făceau parte din repertoriul lui Fănică Luca. Acest incident l-a ambiționat atât de mult încât a plecat în căutarea pieselor, care mai târziu aveau să îi aducă aprecierea. Acesta merge la un lăutar din Argeș, nea Diță, care îi încredințează niște piese.

În timp acesta și-a făcut repertoriul în care se regăseau și piesele vechi precum Spune, spune, moș bătrân sau De la primărie-n sus. Apoi, după aproape doi ani de studiu, acesta ajunge iar să înregistreze cu dirijorul Victor Predescu. Atunci acesta îi mai dă o șansă și este uimit de interpretarea lui Radu Simion.

După mai bine de 50 de ani de activitate, Radu Simion se putea lăuda cu sute de concerte în toată lumea şi cu aprecierea unor personalităţi precum Richard Nixon, Henri Coandă sau Silvana Pampanini.

Tag-uri: deces, naist
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 feb, 09:47
Liviu Raduta
SAI FIE TARINA USOARA.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ