A murit Corneliu Turianu, judecătorul care nu l-a mai lăsat să candideze pe Ion Iliescu

| 08 noi, 10:58

Luni dimineaţă, s-a stins la spitalul Elias unul dintre cei mai cunoscuţi judecători, fost președinte al Tribunalului București după evenimentele din decembrie 1989.

Corneliu Turianu avea 76 de ani, iar boala care l-a țintuit la pat a debutat în urmă cu o lună și i-a curmat viața fără ca familia să știe, în acest moment, un diagnostic clar și, evident, cauzele decesului. Moartea a survenit ca urmare a unui stop cardiac, dar numai autopsia va lămuri ce l-a produs.

Cariera de magistrat a lui Turianu a fost întreruptă brusc, din dispoziție politică. Greșeala de neiertat s-a produs la momentul alegerilor din 1996. Atunci, judecătorul Corneliu Turianu, președintele TMB, a decis că Ion Iliescu nu mai poate candida la președinție fiindcă și-a îndeplinit cele două mandate la care avea dreptul conform Constituției. A fost pentru prima oară când o instanță dădea o hotărâre împotriva șefului statului, aflat în exercițiu funcțiunii.

Iliescu a candidat, totuși, iar Turianu a ieșit din sistem. Și-a continuat cariera la CNSAS, iar o legislatură a fost și senator din partea PDL. Până l-a doborât boala, a lucrat la CNSAS și nu a obosit să lupte pentru crezurile sale din domeniul justiției și să demonstreze că legea trebuie să fie puterea supremă, arată EVZ.

Este cunoscut și drept judecătorul care a eliberat toți încarcerații ilegal de la Mineriadă, în vremea lui Iliescu, țărănistul care a avertizat primul asupra necesității unei Legi a Pământului, prin care să fie interzisă vânzarea acestuia către străini, magistratul care a rejudecat Procesul Ceaușescu, profesorul de drept care a semnalat aberațiile discriminării majorității românești, prin care sunt încurajate oficial actele extremiștilor maghiari.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ