A murit laureatul Nobel pentru medicină, Francois Jacob

| 22 apr, 2013

Biologul și profesorul francez François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicinã pe anul 1965, a murit la vârsta de 92 de ani, anunță AFP.


Cercetãrile sale din domeniul geneticii bacteriene și al circuitelor de regularizare i-au adus savantului francez numeroase distincții științifice, inclusiv premiul Nobel în 1965, împãrțit cu Andre Lwoff și Jacques Monod.

Profesor titular la catedra de geneticã celularã de la College de France în perioada 1965-1991, François Jacob a fost membru al Académie des sciences (1977), al Academiei franceze (1996) și a fost, între anii 2007 și 2011, cancelar al Ordre de la Libération.

Nãscut la 17 iunie 1920, la Nancy, François Jacob s-a înrolat în iulie 1940 în Forțele franceze libere (FFL). A participat la campaniile din Fezzan (Libia), din Tripoli, din Tunisia și din Franța. A fost rãnit grav dupã debarcarea din Normandia a trupelor aliate, la 1 august 1944, la Utah Beach.

Dupã Al Doilea Rãzboi Mondial, și-a finalizat studiile de medicinã, dar a fost nevoit sã renunþe la chirurgie, din cauza rãnilor suferite în rãzboi. A decis sã se consacre biologiei.

În 1950, a fost acceptat în serviciul de fiziologie microbianã - coordonat de Andre Lwoff - de la Institutul Pasteur, unde și-a construit ulterior întreaga carierã.

Lucrãrile sale științifice au vizat în principal mecanismele genetice existente la bacterii și efectele biochimice ale mutaþiilor. A studiat celule de mamifere în culturã și primele stadii de dezvoltare embrionarã, pe șoareci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ