Acțiunile la purtător gen Tel Drum pun România la colț în UE. Riscăm sancțiuni fără precedent

| 10 sep, 11:38

România riscă să fie sancționată tocmai în timpul deținerii președinției UE pentru netranspunerea în legislație a unei directive europene privind spălarea de bani. Opoziția a acuzat PSD-ALDE că a tergiversat reglementarea acțiunilor la purtător ca să nu-i supere pe Liviu Dragnea si pe baronii locali.

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat periodic în ședințele de Guvern că România riscă procedura de infringement în cazul implementării Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, declară oficialii MAE.

Trei Note de informare au ajuns direct pe masă premierului, potrivit Ziare.com. Totuși, în ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a făcut nimic pentru a implementa rapid Directiva emisă încă din iunie 2015.

Termenul-limită pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a directivei a fost 26 iunie 2017. Deși în întârziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativă cea mai lungă-un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.

În acest context, Comisia Europeană (CE) a anunțat, în iulie 2018, că a demarat o procedura împotriva României și Greciei în față Curții de Justiție a UE, pentru că cele două state membre nu au implementat directiva.

România ar putea suporta sancțiuni pecuniare din partea Curții de Justiție a UE chiar în perioada președinției, ca urmare a netranspunerii în legislația națională a celei de-a patra directive privind combaterea spălării banilor, care elimină acțiunile la purtător, informează Profit.ro.

România ar fi astfel primul stat UE care primește aceste sancțiuni în baza Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare la finele anului 2009. Sancțiunile sunt de ordinul milioanelor de euro și pot crește pe măsură ce Parlamentul României întârzie să adopte proiectul de lege respectiv, relevă un document oficial.

USR a acuzat că tergiversarea transpunerii în legislația națională a avut ca scop sa nu-i supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, si pe baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.

"În baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuză USR.

Compania TelDrum a înscris abia în decembrie 2017 numele acționarilor săi la Registrul Comertului, în condițiile în care ani de zile firma era deținută prin acțiuni la purtător, iar în spațiul public circulau acuzații ca firma aparține de fapt liderului PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit noilor date de la ONRC acționarii actuali ai Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% și încă trei persoane, care dețin câte 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ