Accident aviatic: Incredibil! Turnul de control din Oradea către ISU: Nu credem că este căzut

| 24 ian, 2014

Conform unor documente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oradea a anunţat că a localizat aeronava prăbuşită la ora 16.02, mai precis la un sfert de oră de la impactul cu solul.

Luni, la ora 16.35, aeronava care îi transporta pe medici trebuia să aterizeze la Oradea. Dispăruse însă de pe radar pentru că pilotul a ales să zboare la vedere, adică la o altitudine mai mică pentru a-şi degivra aeronava. La ora 16.02 minute s-a dat alarma, scrie TVR.ro.

Un dialog între turnul de control din Oradea și ISU scoate la iveală detalii de necrezut. Se pare că nici măcar nu se știa că un avion a aterizat forțat.

EXE TWR ORADEA – Alo?

ISU - Turnu sunteţi?

EXE TWR ORADEA - Da, da

ISU - Bună ziua, Generalul Bas, Sef ISU Crişana. Alo?

ISU – ... Ce puteţi să-mi spuneţi despre cursa asta cu sanitaru asta?
Citeşte şi Zi neagră după tragedia aviatică din Apuseni. Adrian Iovan este înmormântat astăzi la Cimitirul Belu Catolic

EXE TWR ORADEA - Momentan nimic. Ruta am înţeles că-l aude cu întrerupere, nu se aude cu noi, nu-i dăm frecvenţa şi nici pe radar nu-l vedem

ISU - Şi nu ştim în ce zonă îi acum?

EXE TWR ORADEA - Deci ultima oară a fost la vreo 60 de kilometri de intrare cu noi în zonă

ISU - Asta ce înseamnă?

EXE TWR ORADEA - În exteriorul zonei, în sud est faţă de Oradea, deci teoretic ar trebui să-mi intre cam în 10-15 minute, ar trebui să fie cu mine în fonie, să încerce să mă contacteze

ISU - Da nu-i căzut?

EXE TWR ORADEA - Nu credem că-i căzut, noi credem că nu are aboslut nimic, din câte ştim noi e ok.

Avionul însă căzuse. La 16.01 copilotul Răzvan Petrescu l-a sunat pe tatăl său şi i-a spus că au aterizat forţat între Peştera Scărişoara şi localitatea Beliş. Aceleaşi locaţii au fost precizate de medicul Zamfir şi atunci când a sunat la 112. La ora ora 16.04 se reia discuţia dintre turnul de control din Oradea şi Inspectaratul pentru situaţii de urgenţă Oradea.

APEL 16:04:36

EXE TWR ORADEA – Oradea, alo!

ISU - E căzut!

EXE TWR ORADEA - E căzut?

ISU - Am primit acum informaţia de la Inspectorul General, e căzut undeva între Câmpeni şi Abrud

EXE TWR ORADEA - Am înţeles. Vai ce naşpa! Ok

ISU - În judeţul Alba

EXE TWR ORADEA -......6

ISU - Să vedem dacă se impune procedural să vedem cu căutarea

EXE TWR ORADEA – Ok!

Controlorii de trafic au cerut aeronavelor civile care treceau prin zona să coboare în altitudine ca să recepţioneze eventual semnalul transmiţătorului de locaţie aflat pe avionul prăbuşit.

Şerban Ionescu, pilot comandant, a declarat că ELT-ul a funcţionat şi mai mulţi colegi de ai mei l-au recepţionat.


Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile repartizează fiecare ţară membră unui centru care decriptează mesajele transmise de aronavele în dificulate. Semnalul emis de aeronava pilotată de Iovan ar fi trebuit să fie recepţionat de centrul de la Moscova, unde nu a ajuns. ROMATSA ar fi putut primi doar de la Moscova coordonatele precise ale aparatului.

Se pare însă că antena emiţatorului de pe avion era ruptă.

Dacă a fost deterioarată încă de la plecarea din Bucureşti sau în momentul impactului vor stabili investigatorii la finalul anchetei. În lipsa acestor coordonate şi pe baza informaţiilor obţinute de la celelalte aeronave, controlorii de trafic au făcut doar o proiecţie a poziţiei aeronavei. Rezultatul obţinut a dat însă o arie de căutare prea mare. Şi cum informaţiile din teren erau contradictorii, supravietuitorii şi-au aşteptat salvatorii ore bune până să fie găsiţi.

După ce ieri, Aurelia Ion a fost condusă pe ultimul drum cu o durere nemărginită, azi apropiaţii îi spun adio pilotului Adrian Iovan. Trupul neînsufleţit se află acum la Biserica Sfântul Ilie din capitală.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ