Accizele la benzină şi motorină vor fi reduse cu circa 20%. La alte produse vor fi eliminate definitiv

| 18 feb, 14:15

Accizele la carburanţi vor fi reduse, iar accizele la cafea, bijuterii, arme de vânătoare şi muniţia aferentă, vehiculele cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 centimetri cubi, iahturi şi motoare de barcă vor fi eliminate, potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat miercuri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), transmite Agerpres.

Accize la benzină

Noul Cod Fiscal prevede diminuarea nivelului accizelor la motorină de la 1.897,08 lei/1.000 litri la 1.518,04 lei/1.000 litri (cu 20%), ca urmare a scăderii consumului de carburant şi în special pentru a contracara fenomenul de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia - unde se restituie o parte din accize sau Bulgaria care are un nivel redus de taxare.

De asemenea, la benzina fără plumb nivelul accizelor s-a diminuat de la 2.035,40 lei/1000 litri la 1.656,36 lei/1000 litri (cu circa 19%), iar la benzina cu plumb de la 2.327,27 lei/1000 litri la 1.948,23 lei/1000 litri (cu circa 18%).

Accize la motorină, băuturi alcoolice

Pe de altă parte, Codul Fiscal rescris prevede eliminarea nivelului redus al accizelor pentru motorina utilizată de transportatorii de mărfuri şi persoane, având în vedere reducerea semnificativă a nivelului standard.

La alcool şi băuturile alcoolice, nivelul accizelor va fi reaşezat. Proiectul prevede scăderea nivelului accizelor pentru bere de la 3,9 lei/hl/1grad Plato la 3,3 lei/hl/1grad Plato, iar pentru berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200 mii hl, de la 2,24 lei/hl/1grad Plato la 1,82 lei/hl/1grad Plato.

Potrivit MFP, măsura este impusă de scăderea consumului din 2012 şi până în prezent cu 1,9 milioane hl bere, cu influenţe negative asupra veniturilor la bugetul de stat aferente altor impozite.

La vinuri spumoase, accizele vor scădea de la 161,33 lei/hl produs la 47,38 lei/hl produs şi la băuturi fermentate spumoase de la 213,21 lei/hl produs la 47,38 lei/hl produs. Măsura este impusă de faptul că 75% din consum de astfel de produse spumoase este asigurat din producţia naţională.

Bijuterii, arme de vânătoare

Pe de altă parte, noul Cod Fiscal prevede creşterea nivelului de impozitare pentru băuturile fermentate liniştite de la 47,38 lei/hl produs la 396,84 lei/hl produs, pentru a încuraja producţia de băuturi fermentate liniştite din mere, pere şi miere în detrimentul celor obţinute din diferite siropuri fermentescibile, arome şi coloranţi.

La cafea, bijuterii, arme de vânătoare, muniţia aferentă, vehicule cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 cc, iahturi, motoare de barcă, accizele vor fi eliminate din cauză că încasările din impozitarea acestor produse sunt nesemnificative, fiind o discrepanţă între venituri şi costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autorităţilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ