Acuzații grave la adresa șefei CSM. Iohannis, invitat ca mediator la ședința Consiliului

| 13 mai, 13:16

CSM urmează să îl aleagă pe noul șef de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința CSM de marți, 14 mai, în care ar urma să fie validat concursul pentru șefia Inspecției Judiciare – post câștigat de Lucian Netejoru în martie.

Asociația susține că cei trei membri ai CSM ar fi schimbat procedura de concurs fără a avea dreptul de a o face.

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să declanşeze concursul pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), după ce actualul şef, Gheorghe Stan, a fost numit de Camera Deputaţilor pentru un mandat de 9 ani în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

e ordinea de zi a plenului CSM de marţi, 14 mai, se află şi "organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie". Gheorghe Stan îşi va începe mandatul la CCR pe 15 iunie. Dacă noul şef nu va fi numit până la această dată, cel mai probabil interimatul va fi asigurat de Adina Florea, actual procuror-şef adjunct. Deocamdată nu există nume vehiculate pentru şefia SIIJ.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înfiinţată ca urmare a modificării legilor justiţiei, în 2018, şi operaţionalizată prin OUG 90/2018. Gheorghe Stan, fost inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, a fost numit procuror-şef al SIIJ în luna ianuarie, ca urmare a concursului organizat de CSM. În mandatul lui Stan, SIIJ a pus-o sub urmărire penală pe Laura Codruţa Kovesi, în două dosare.

Potrivit legii, şeful SIIJ este desemnat de plenul CSM, ca urmare a unui concurs. Din comisia de concurs trebuie să facă parte trei membri ai Secţiei pentru judecători şi un membru al Secţiei pentru procurori.

Inițiativa pentru Justiției, invitație pentru Iohannis

Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cere președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința CSM de marți, 14 mai, în care ar urma să fie validat concursul pentru șefia Inspecției Judiciare – post câștigat de Lucian Netejoru în martie. Asociația arată că are „motive temeinice de considera că a fost viciat prin acțiunile a trei membri ai comisiei de concurs: Lia Savonea (președinte al CSM), Evelina Oprina și Victor Alistar (membri CSM), în sensul favorizării unicului candidat, Netejoru Lucian”.

Asociația arată că cei trei membri ai CSM ar fi schimbat procedura de concurs fără a avea dreptul de a o face.

Reamintim că Lucian Netejoru, care este și actualul șef interimar al Inspecției Judiciare, a fost acuzat de mai mai mulți magistrați, dar și de opoziție, că servește interesele PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ