Acuze între opoziţie şi putere la dezbaterea moţiunii pe minerit

| 28 mai, 2013

Deputaţii PPDD şi PDL au acuzat, la dezbaterea moţiunii privind mineritul, că miniştrii din Guvernul Ponta sunt vinovaţi de situaţia grea din Valea Jiului, în timp ce deputaţii puterii au spus că guvernarea PDL nu a oferit nicio alternativă minerilor şi a avut "o strategie de vânzare la fier vechi".

Deputatul PPDD Ioan Hulea a declarat că în Valea Jiului sunt "munţi de cărbune extraşi dar nevânduţi", pentru că ministrul Energiei Constantin Niţă şi cel al Economiei Varujan Vosganian au decis să importe cărbune.

"Constat cu mâhnire că guvernarea USL nu are onoarea de a-şi ţine promisiunea: prima măsură a Ministerului Economiei prin ministrul delegat pentru Energie a fost semnarea unui contract pentru import cărbune de 300.000 de tone. Consecinţa semnării contractului de import nu s-a lăsat aşteptată. În Valea Jiului avem munţi de cărbune extraşi dar nevânduţi pentru că avem cărbune de import conform voinţei inginereşti a domnului Niţă, dar şi conform voinţei economice a domnului Vosganian", a afirmat Hulea.

El a spus că, "dacă într-un timp relativ scurt, cei doi miniştri, Niţă şi Vosganian, vor avea bunăvoinţa să-şi intre în atribuţiuni şi să renunţe la o întreagă pleiadă de firme care căpuşează extracţia cărbunelui, producţia de energie electrică şi transportul acesteia, atunci va vea loc un reviriment al economiei, al producţiei de energie electrică şi termică". El a adăugat că se îndoieşte că acest lucru se va întâmpla în guvernarea USL.

Deputatul PDL Lucian Bode a spus că moţiunea este una constructivă şi a cerut Guvernului USL să definească o Strategie minieră a României şi să modifice Legea minelor pentru a preciza exact care sunt modalităţile de concesionare a perimetrelor miniere închise prin hotărâre de guvern.

"Faptul că angajamentele USL în ceea ce priveşte sistemul energetic în general, respectiv sectorul minier în special, au fost doar simple gogoşi electorale este deja o certitudine", a spus Boda, adăugând că semnatarii moţiunii semnalează o serie de probleme grave cu care se confruntă mineritul din Valea Jiului, dar vin şi cu soluţii pentru rezolvarea acestora.

Lucian Bode a adăugat că, personal, consideră că este necesară prezentarea unei Strategii naţionale privind sectorul minier, revizuirea cadrului legislativ în domeniul sectorului minier, modificarea şi completarea Legii minelor, Legea 85/2003, pentru a preciza exact care sunt modalităţile de concesionare a perimetrelor miniere închise prin hotărâre de guvern. El le-a înmânat ministrului Economiei şi celui delegat pentru Energie strategia pentru minerit elaborată de USL în primăvara lui 2012, când era în opoziţie.

Deputatul PSD Dumitru Chiriţă a declarat că moţiunea simplă privind mineritul ar fi fost utilă dacă iniţiatorii ar fi avut o abordare autocritică în legătură cu modul în care au administrat activitatea de exploatare a cărbunelui şi de producere a energiei electrice în Valea Jiului şi la Complexul Energetic Hunedoara şi ar fi oferit soluţii inclusiv de natură financiară pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.

Votul final asupra moţiunii va fi dat în şedinţa Camerei Deputaţilor de mâine.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ