Adevărul despre reducerea TVA la produsele bio. De ce este bine

| 15 noi, 2013

Elena Băsescu invoca ideea conform căreia un TVA de 9% la agricultura bio ar discrimina producţia agricolă clasică şi ar încuraja producătorii agricoli tradiţionali să se îndrepte către zona bio, unde profiturile ar fi mult mai consistente. Argumentaţia este în sine foarte şubredă: un adevărat produs tradițional este bio, pentru că rețeta tradițională nu are cum să conțină substanțe chimice de sinteză.

Fiica cea mică a preşedintelui şi-a început campania electorală pentru Parlamentul European în avans. Chiar dacă încă nu ştie din partea cărei formaţiuni va candida pentru un nou mandat de eurodeputat – fiind puţin probabil ca PDL să o includă pe lista candidaţilor eligibili, iar o candidatură independentă i-ar atrage aproape cert un insucces – Elena Băsescu a atacat-o într-o postare pe site-ul personal pe Daciana Sârbu. Argumentele formulate împotriva reducerii TVA la produsele bio au fost atât de “solide” încât au fost demontate la scurt timp de Asociaţia Bio România, o organizaţie care are ca obiect de activitate promovarea produselor şi alimentaţiei sănătoase.

Astfel, Elena Băsescu invoca ideea conform căreia un TVA de 9% la agricultura bio ar discrimina producţia agricolă clasică şi ar încuraja producătorii agricoli tradiţionali să se îndrepte către zona bio, unde profiturile ar fi mult mai consistente. Argumentaţia este în sine foarte şubredă: un adevărat produs tradițional este bio, pentru că rețeta tradițională nu are cum să conțină substanțe chimice de sinteză.

Apoi, mezina preşedintelui Băsescu susţine că preţurile pentru produsele bio sunt de până la cinci ori mai mari în raport cu produsele standard din aceeaşi gamă. Într-adevăr, produsele bio sunt mai scumpe, iar măsura de scăderea a TVA la 9% vizează tocmai creşterea gradului de accesibilitate a produselor bio sănătoase pentru un număr cât mai mare de români, fiindcă un TVA mai mic va rezult implicit într-o reducere a preţului la raft pentru categoria produselor ecologice.

În aceeaşi logică, EBA susţine că un regim de TVA scăzut la produsele bio ar avantaja importurile şi nu ar avea ca efect stimularea producţiei interne. Nimic mai fals. Ba dimpotrivă, “dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, așa cum de altfel este în prezent, și un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câștigă din taxele și impozitele din industria procesatoare și vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare", contraargumentează Bio România.

De asemenea, Elena Băsescu critică inclusiv conceptul de produs bio pe care îl consideră a fi unul artificial, fără temei în plan real, din moment ce – spune EBA – urme de pesticide şi substanţe nocive pentru sănătate să găsesc şi în produsele bio. Teza este profund incorectă în condiţiile în care ţara noastră deţine peste un milion de hectare de pășuni și pajiști certificate bio, iar dintre toată ţările UE, România are cele mai mari suprafeţe agricole asupra cărora nu s-a intervenit cu pesticide sau îngrăşământ artificial. Cu alte cuvinte, potenţialul României pe piaţa bio europeană este foarte mare şi, din păcate, puţin exploatat.

În final, Elena Băsescu susţine ca argument împotriva reducerii TVA la produsele bio o eventuală tentaţie a producătorilor din industria alimentară în a falsifica produsele, în sensul etichetării necorespunzătoare pentru a induce populaţia în eroare în scopul de a achiziţiona produse bio mai scumpe. Şi această teama exprimată de mezina lui Traian Băsescu este lipsită de temei, din moment ce pleacă din start de la premisa că se va accentua o spirală a falsificării, fără a dovedi în niciun fel o asemenea dinamică.

Concluzia? Elena Băsescu a încercat să genereze o dispută politică pe o temă care altfel nu va aduce decât avantaje românilor care se vor bucura de produse bio la preţuri mai avantajoase, produse ce vor ajuta consumatorii să ducă o viaţă mai sănătoasă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 noi, 2013
irinapop
La cum sunt romanii.....
La cat de etici sunt romanii ar fi in stare sa scrie bio pe orice plastic, numai sa-l vanda cat mai scump. Asa ca Eba, cam are dreptate cu chestia asta. Cat despre produsele traditionale "bio", scuteste-ma mandro. Nu numai reteta face un produs bio, ci si ingredientele. Pentru ca nici o placinta cu mere nu este bio daca graul a fost "ajutat" cu pesticide, iar copacii au fost stropiti cu chimicale. Si cum orice "agriculteur" stie ca daca nu pui un pic de chimicala la radacina se usuca ardeiul-n vrej, nu cred ca in Romania se va face vreodata agricultura bio. Bio insemnand fara chimicale. Or fi pasuni bio, numai ca graul nu creste pe pasuni si nici porumbul. Dar, da, reducerea TVA in general este o masura foarte buna. Si daca Ponta l-a redus numai la produsele bio, tin sa le comunic si agricultorilor "bio" si celor ne-"bio" ca eu tot produsul cel mai ieftin il cumpar. Pentru ca Dl. Ponta asa ma ajuta. Si in consecinta, asa sa-l ajute si pe el Dumnezeu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ