Adevărul despre scumpirea carburanților în regimul Băsescu – Boc – Udrea

| 24 mar, 2014

În timpul guvernărilor lui Traian Băsescu preţul la carburanţi a crescut şi cu până la 90%. Mai precis, din 2009 şi până în 2012, preţul la motorină a crescut necontrolat cu 70% iar preţul la benzină a crescut cu 90%.

Deşi se observă o campanie de presă bine pusă la punct, setată cu fidelitate pe mesajele lui Băsescu de scumpire a combustibililor, adevărul, surprinzător sau nu este cu totul altul. O parte a opoziţiei PDL şi PMP s-au aliniat în spatele siajului lui Traian Băsescu şi i-au copiat mesajele ipocrite faţă de creşterea necontrolată a preţurilor la benzină şi motorină ce ar trebui să lovească economia românească.

Realitatea însă ne arată că actuala opoziţie şi evident fosta putere greşeşte, dezinformează şi manipulează opinia publică. Date sunt clare, în 2009 un litru de benzină Euro super 95 costa 0,67 euro. În luna ianuarie 2009, un litru de motorină costa 0,79 euro. După ce Băsescu şi-a prezentat faimoasele programe economice prin vocile Boc şi Udrea preţurile la combustibili au explodat, ajungând ca în luna ianuarie 2012 benzina să ajungă a 1,28 euro/litru în timp ce motorina a ajuns la 1,34 euro/litru.

Preţurile la combustibili aproape că s-au dublat în numai 3 ani şi, nu trebuie să uităm că aceste scumpiri au venit pe un fond de instabilitate economică: împrumuturi gigantice de peste 21 de miliarde de euro de la FMI, creşterea TVA-ului până la 24% (deci scumpirea tuturor preţurilor cu cel puţin 5%), tăierea veniturilor bugetarilor cu 25% şi impozitarea pensiilor cu 5,5%.

Contraintuitiv, în ultimii ani, preţul la combustibil a scăzut! În ianuarie 2014, un litru de benzină costă 1.26 euro /litru, iar un litru de motorină 1.30 euro/litru. Preţurile au scăzut în doi ani cu 3% pentru benzină şi 2% pentru motorină. Dacă există o politică economică anti-menţinerii în norme decente a preţurilor la produse de larg consum şi la energie putem spune că experţi în acest tip de politică economică au fost cei din guvernele succesive PDL.

Dacă Băsescu ar fi fost fair-play ar fi trebuit să critice creşterea preţurilor la combustibili din perioada 2009 – 2012. Impactul accizei pe combustibil rămâne să fie calculat după introducerea acestei accize. De pe acum se pare că suma criticilor alor lui Băsescu nu reprezintă altceva decât o nouă mostră de ipocrizie.

Bătaia peştelui nu este pe acciza pe combustibil dar într-adevăr pentru opoziţie este greu să găsească locuri în care să înţepe puterea şi Guvernarea. Rezultatele economice sunt bune şi se văd, fie că vorbim de colectarea taxelor, scăderea impozitelor sau de creşterea economică de 3,5% pe anul trecut.

Palmaresul economic al triadei Băsescu – Udrea – Boc nu este nici pe departe unul remarcabil ceea ce face ca atacurile lor să fie astăzi mult prea puţin credibile.

Liderii PSD au reacţionat la publicarea datelor privind preţul la combustibil şi au sancţionat politic poziţiile lui Băsescu, Udrea şi Boc. Este destul de greu să nu observi că în perioada 2009-2012 vorbim despre o creştere a preţurilor la benzină de 61 de cenţi/litru. Cu alte cuvinte creşterea preconizată de Guvernul Ponta este de 10 ori mai mică decât creşterea preţului sub guvernările PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 mar, 2014
goPontaNemaPresident
de la biroul de presa al PSD(de la Palada si Sultanescu,de fapt) au omis sa-ti transmita urmatoarele:
1.aproape tot anul 2009(pana in alegeri) la guvernarea a fost PSD+PDL...
2.in 2012 din aprilie-mai a fost guvernul PSD+PNL+"tradatorii"+ala micu
deci aproape 2 ani PSD-ul a fost la guvernare
3.Romania este totusi parte a unui calendar de reasezare a preturilor convenit la intrarea in Europa...
4.Politic vorbind,care este diferenta atunci intre PDL si PSD...
ambele maresc pretul la carburanti...
Deci PDL+PSD=aceeasi mizerie(licenta nu-mi apartine)
Despre "adevarul "tau:coane Fanica,e greu sa fii sluga ,fara sa ai "vorbele" si "verbul" la tine...ca despre adevar....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ