Adevărul REVOLTĂTOR despre DAN PURIC. A turnat la Securitate de la 17 ani

| 29 dec, 16:26

Sâmbătă seara, Dan Puric a fost prezent în studioul de la Realitatea TV, dar și în cel de la Antena 3, iar acest tur de forţă i-a atras mai multe critici acide. Dezbaterea a devenit repede virală pe reţelele de socializare, generând mii de comentarii din partea unor simpli cititori sau telespectatori, dar şi opinii destul de acide din partea unor lideri de opinie.

Mulţi jurnalişti au taxat şi ei, pe reţele sociale, naţionalismul mistico-religios expus de Puric în interviurile de Crăciun. Unele publicaţii au reluat şi informaţiile privind trecutul de informator al Securităţii pe care Dan Puric nu îl neagă, dar îl explică.

Dan Puric a vorbit despre legătura sa cu Securitatea la în 2010, într-o emisiune televizată în care Robert Turcescu era moderator, scrie evz.ro.

“Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: „artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum”. Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea.

Eu când aveam 17 ani a venit ăla să-i scriu acolo şi eu am semnat acolo că nici nu ştiam ce semnez, dar în clipa în care mi-a cerut să-mi vând colegii "cine face politică?" am spus: "Dan Puric", pentru că imitam pe Ceauşescu. Şi ăla a plecat. M-au apărat îngerii, dar pesemne că pe la CNSAS.... Problema este alta, vezi cum încercau să te toace”, spune Puric în 2010, conform realitatea.net.

Potrivit adeverinţei emise de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani "în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza" adică să-și toarne colegii de liceu. Puric a semnat angajamentul şi a primit numele de cod "Cristian", scrie curentul.info.

clipboard03_25

„În ziua de 9 martie a.c. a fost contactat în vederea cunoaşterii personale numitul Puric Dan, elev în anul II la Liceul de arte plastice „N.Tonitza”. Din discuţiile purtate cu această ocazie a rezultat că este un tânăr sociabil, modest, comunicativ. A lăsat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogată cultură generală. Analizând activitatea şcolară, relaţiile cu colegii, a rezultat că este un nemulţumit de atitudinea delăsătoare a unora care învaţă slab, chiulesc de la ore, au alte preocupări. Se află în relaţii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participă la diverse activităţi. Din cele discutate a rezultat că sus-numitul dispune de posibilităţi şi calităţi informative necesare într-o viitoare muncă informativă”, se scrie în dosarul de Securitate al lui Puric.

Pe 15 martie 1976, un raport întocmit de Securitate descrie cum s-a realizat recrutarea lui Puric:

„Pentru realizarea supravegherii informative în rândul elevilor din anul II la Liceul de arte plastice N.Tonitza au fost luaţi în studiu mai mulţi elevi pentru care şi numirul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuată într-un birou la Şcoala de muzică şi arte plastice nr.3 care asigură condiţii de conspirativitate. Întâlnirea şi locul recrutării vor fi stabilite telefonic, înţelegându-ne în acest sens la contactarea anterioară. În procesul recrutării se vor purta discuţii legate de procesul de învăţământ, munca patriotică, pregătirea elevilor pentru apărarea patriei. În funcţie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discuţiile spre modul de prevenire a unor infracţiuni, rolul organelor de securitate în acest sens, sprijinul pe care îl acordă oamenii cinstiţi acestor organe. Dacă se va situa pe o poziţie favorabilă îi vom propune colaborarea cu organele noastre şi va fi instruit asupra problemelor ce trebuie să le aibă în intenţie. În cazul în care candidatul nu se pretează la recrutare ne vom retrage sub pretextul că am vrut să ne cunoaştem o serie de aspecte legate de procesul de învăţământ. Faţă de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea în calitate dec colaborator a numitului Puric Dan”.

Citeşte şi: Lista prietenilor Rusiei din România a fost DECONSPIRATĂ

„Conform aprobării conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat în vederea recrutării în calitate de colaborator al organelor noastre. Discuţiile purtate în procesul recrutării au urmărit planul stabilit în raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabilă scopului urmărit. Convingându-ne că este pretabil la recrutare, i s-a făcut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. În această situaţie i s-a luat angajament scris şi notă de relaţii trecându-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativă, precum şi modul de comportare în viitor, atât în societate, cât şi în familie... De comun acord s-a stabilit numele conspirativ „Cristian”. Faţă de cele mai sus, propunem a se aproba înregistrarea numitului Puric Dan în calitate de colaborator al organelor de Securitate.”

Printr-o notă din 20 martie 1976, Puric primea şi o parolă cu care era contactat de ofițerii de Securitate: „Prietenul tău Cristian îţi transmite salutări şi te roagă să-l ajuţi cu problema unor schiţe”.

„În cursul anului 1977 a cules informaţii referitoare la starea de spirit din rândul elevilor, precum şi despre anumiţi elevi care întreţin relaţii cu cetăţenii străini ori vizitează bibliotecile ambasadelor străine concretizate în două note informative”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

59 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 feb, 08:37
GERULA
DAN PUREC UN ROMAN PATRIOT
E prea mult de scris si nici nu ar intelege prea multa lume ce inseamna sa fii iubitor de neam. E la moda vaccinul H..T.....P.... . Las la latitudinea fiecaruia interpretarea majusculelor. Un om ca Dan , multiplicat in fiecare localitate din Romania si diaspora ne-ar face o natie puternica, dar ce sa crezi ca, nu e asa. Romani daca mai aveti vlaga treziti-va, daca nu ,las ca merge si asa. Vizionati-l pe Dan , avem ce sa invatam . Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.
30 ian, 20:02
REALITATE
DESPRE ACOPERITI
Problema Romaniei nu sunt cei cativa turnatori la securitate , multi inventati tot de securisti , dar si cei care s-au deconspirat . Extrem de periculosi sunt TURNATORII care sunt acoperiti in continuare de securisti si fortati prin santaj sa lucreze pentru interesele murdare ale securitatii si acum . Ii gasesti printre politicieni , printre cei din justitia neindependenta , printre functionarii inalti din administratie care stau acolo de 26 de ani . Atentie la acesti TURNATORI aflati in activitate !
29 ian, 16:22
Ema
SUPER-OFERTA de lucru part-time, la domiciliu ! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire. sellectam dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time. Cerem seriozitate si rabdare. Daca doriți mai multe informații, trimiteti textul “INFO” la adresa de e-mail: [email protected]
24 ian, 01:54
andrei
atitudine
Purecul nu te lasa sa dormi si -l prinzi greu,de aceea deranjeaza!
Discursul crestin si national este frica ancestrala a celor
care nu au tara si nu vor sa aiba!
17 ian, 17:39
Balici Mihai
parere personala
Nu mai cautati nod in papura acestui om atat de educat
Stiu ca nu va convine cand mereu arata adevarul ca Romania este o tara colonie a vestului si a Americii ,care ne-au adus in faliment
Ce putea sa spuna un copil de 17 ani la securitate
Ce reprezentau acesti copii pentru siguranta tarii
In acele timpuri , in cadrul securitatii inca erau foarte multi prostalai si care au ramas si pana in 89 mai ales in conducerea centrala
Dat fiind ca am fost ofiter in cadrul unei directii de constructii , exact in anii 1977 ,m-a chemat si pe mine C I (CONTRAINFORMATII MILITARE) brigazii si mi-a spus ca am primit sarcina sa fiu colaborator si sa informez ce se intampla pe santiere
Am fost de acord , dar am spus realitatea ca se munceste , ba si mai mult , un coleg si puturos si care nu era i cu studii din ramura constructii , dar rau de gura s-a pus in gura cu acest sef CI
Ma tot presa sa scriu ca este sabotor , ca sa il dea afara si sa-i faca rau
In primul rand m-a enervat ca ma punea sa scriu cu numele Sursa , eu care aveam doua facultati la unul care abia scria , apoi am scris ca este un element foarte rau sa plece din santier ,dar motivul este ca nu era de meserie constructor
Intradevar venea in santier pe la 8-9 ,facea putine valuri ,imi pertuba intreaga activitate pe santier dupa care disparea toata ziua ,afland peste multi ani ca mergea la o femeie care l-a si divortat
Dat fiind ca nu am scris ce voia acel CI cu timpul a renuntat la informarile mele
Eu ii descriam ce se intampla pe santier , de ce am nevoie ,lucram cu civilii de la un grup de santiere si acestia nu imi asigurau cele necesare , ba mai mult o data din cauza lor mi-a cazut o placa de beton de la etajul 8 de era sa imi omoare 12 fierari betonisti
Desigur mi-am vazut de treaba ,veneam pe santier la orele 7 dimineata si plecam seara la orele 12-01 noaptea , sambata pana orele 17 si duminica pana la orele 14
Acesta era programul de lucru pe sant
01 feb, 15:39
Yon Rijksadelaar
DAN PURIC ROMAN REGAL
Dan Puric e un ROMAN REGAL din "spita" generatiei de aur a lui Nae Ionescu! Incercarile de a l calomnia, tin la cei din "duminica orbului " si celor alesi de ei, datorita carora suntem si azi o jerpelea de republica impusa ca un blestem al lui Lenin(1919) si o batjocora a lui Stalin (6 martie 1945) . Petre Tutea a refuzat, la iesirea din inchisoare, sa recunoasca aceasta jerpelea de structura de stat, impusa natiei romanie ,socotind o NE_legitima, iar multi romani au gandit si gandesc si acum ca Tutea! Seniorul Coposu a spus care e calea redresarii Romaniei, dar nu se tine seama de cel mai mare reper moral al politicii ,din motive de ........"pcr&fsn!"(profitomanii de peste 70 de ani ai blestemului bolsevic)

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ