Adevărul REVOLTĂTOR despre DAN PURIC. A turnat la Securitate de la 17 ani

| 29 dec, 16:26

Sâmbătă seara, Dan Puric a fost prezent în studioul de la Realitatea TV, dar și în cel de la Antena 3, iar acest tur de forţă i-a atras mai multe critici acide. Dezbaterea a devenit repede virală pe reţelele de socializare, generând mii de comentarii din partea unor simpli cititori sau telespectatori, dar şi opinii destul de acide din partea unor lideri de opinie.

Mulţi jurnalişti au taxat şi ei, pe reţele sociale, naţionalismul mistico-religios expus de Puric în interviurile de Crăciun. Unele publicaţii au reluat şi informaţiile privind trecutul de informator al Securităţii pe care Dan Puric nu îl neagă, dar îl explică.

Dan Puric a vorbit despre legătura sa cu Securitatea la în 2010, într-o emisiune televizată în care Robert Turcescu era moderator, scrie evz.ro.

“Max Reinhardt a avut o expresie extraordinară: „artistul îşi ia rucsacul copilăriei în spate şi porneşte la drum”. Diferenţa dintre mine şi colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologică. În sensul că el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid şi nu i s-a propus să fie informator. Eu când eram prin liceu a venit unul la mine, a zis să semnez o hârtie din aia cum că ajut statul. Nu ştiam ce presupune şi am semnat-o. Pesemne că pe la CNSAS, pe la securiştii ăştia, există şi asta – că Dan Puric a fost securist… M-au şi turnat. Pentru că eu, la 17 ani, îl imitam pe Ceauşescu. Strângeam două clase într-una şi dădeam decoraţii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceză nu a cunoscut lucrurile astea.

Eu când aveam 17 ani a venit ăla să-i scriu acolo şi eu am semnat acolo că nici nu ştiam ce semnez, dar în clipa în care mi-a cerut să-mi vând colegii "cine face politică?" am spus: "Dan Puric", pentru că imitam pe Ceauşescu. Şi ăla a plecat. M-au apărat îngerii, dar pesemne că pe la CNSAS.... Problema este alta, vezi cum încercau să te toace”, spune Puric în 2010, conform realitatea.net.

Potrivit adeverinţei emise de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani "în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza" adică să-și toarne colegii de liceu. Puric a semnat angajamentul şi a primit numele de cod "Cristian", scrie curentul.info.

clipboard03_25

„În ziua de 9 martie a.c. a fost contactat în vederea cunoaşterii personale numitul Puric Dan, elev în anul II la Liceul de arte plastice „N.Tonitza”. Din discuţiile purtate cu această ocazie a rezultat că este un tânăr sociabil, modest, comunicativ. A lăsat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogată cultură generală. Analizând activitatea şcolară, relaţiile cu colegii, a rezultat că este un nemulţumit de atitudinea delăsătoare a unora care învaţă slab, chiulesc de la ore, au alte preocupări. Se află în relaţii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participă la diverse activităţi. Din cele discutate a rezultat că sus-numitul dispune de posibilităţi şi calităţi informative necesare într-o viitoare muncă informativă”, se scrie în dosarul de Securitate al lui Puric.

Pe 15 martie 1976, un raport întocmit de Securitate descrie cum s-a realizat recrutarea lui Puric:

„Pentru realizarea supravegherii informative în rândul elevilor din anul II la Liceul de arte plastice N.Tonitza au fost luaţi în studiu mai mulţi elevi pentru care şi numirul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuată într-un birou la Şcoala de muzică şi arte plastice nr.3 care asigură condiţii de conspirativitate. Întâlnirea şi locul recrutării vor fi stabilite telefonic, înţelegându-ne în acest sens la contactarea anterioară. În procesul recrutării se vor purta discuţii legate de procesul de învăţământ, munca patriotică, pregătirea elevilor pentru apărarea patriei. În funcţie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discuţiile spre modul de prevenire a unor infracţiuni, rolul organelor de securitate în acest sens, sprijinul pe care îl acordă oamenii cinstiţi acestor organe. Dacă se va situa pe o poziţie favorabilă îi vom propune colaborarea cu organele noastre şi va fi instruit asupra problemelor ce trebuie să le aibă în intenţie. În cazul în care candidatul nu se pretează la recrutare ne vom retrage sub pretextul că am vrut să ne cunoaştem o serie de aspecte legate de procesul de învăţământ. Faţă de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea în calitate dec colaborator a numitului Puric Dan”.

Citeşte şi: Lista prietenilor Rusiei din România a fost DECONSPIRATĂ

„Conform aprobării conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat în vederea recrutării în calitate de colaborator al organelor noastre. Discuţiile purtate în procesul recrutării au urmărit planul stabilit în raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabilă scopului urmărit. Convingându-ne că este pretabil la recrutare, i s-a făcut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. În această situaţie i s-a luat angajament scris şi notă de relaţii trecându-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativă, precum şi modul de comportare în viitor, atât în societate, cât şi în familie... De comun acord s-a stabilit numele conspirativ „Cristian”. Faţă de cele mai sus, propunem a se aproba înregistrarea numitului Puric Dan în calitate de colaborator al organelor de Securitate.”

Printr-o notă din 20 martie 1976, Puric primea şi o parolă cu care era contactat de ofițerii de Securitate: „Prietenul tău Cristian îţi transmite salutări şi te roagă să-l ajuţi cu problema unor schiţe”.

„În cursul anului 1977 a cules informaţii referitoare la starea de spirit din rândul elevilor, precum şi despre anumiţi elevi care întreţin relaţii cu cetăţenii străini ori vizitează bibliotecile ambasadelor străine concretizate în două note informative”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

63 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 iul, 23:17
HectorBer
write my book report for me g15cgm
Seriously a good deal of fantastic knowledge.
essay writing service law school writing a synthesis essay biology essay writing service
11 apr, 00:09
Nathanjah
free essay writer program k44iqg
Awesome postings, Many thanks.
need an essay written for me doing my best to do good essay essay weiter
05 apr, 23:50
AndrewPrerb
is a thesis required for a masters degree x19gng
Nicely spoken certainly! .
pay to get essay written can i pay someone to write my essay pay someone to write an essay pay someone to write a research paper
05 apr, 23:50
Harryjex
how to write an illustration essay f19niq
You actually stated it perfectly.
[url=https://essaypromaster.com/]paper writer cheap[/url] paper writer website [url=https://paperwritingservicecheap.com/]do my paper for money[/url] pay someone to write my term paper
01 feb, 08:37
GERULA
DAN PUREC UN ROMAN PATRIOT
E prea mult de scris si nici nu ar intelege prea multa lume ce inseamna sa fii iubitor de neam. E la moda vaccinul H..T.....P.... . Las la latitudinea fiecaruia interpretarea majusculelor. Un om ca Dan , multiplicat in fiecare localitate din Romania si diaspora ne-ar face o natie puternica, dar ce sa crezi ca, nu e asa. Romani daca mai aveti vlaga treziti-va, daca nu ,las ca merge si asa. Vizionati-l pe Dan , avem ce sa invatam . Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ