Administrația Trump găzduiește la Washington prima reuniune a coaliției împotriva Statului Islamic

| 22 mar, 09:57

Miniștrii de externe din 68 de țări se reunesc miercuri la Washington pentru a conveni asupra pașilor de urmat în lupta împotriva organizației jihadiste Statul Islamic, aceasta fiind prima astfel de reuniune a coaliției militare conduse de SUA de la alegerea președintelui american Donald Trump, în noiembrie 2016, relatează Reuters și DPA.

Reuniunea va fi găzduită de secretarul de stat american Rex Tillerson. Trump a promis că va face lupta împotriva Statului Islamic o prioritate a politicii sale și a cerut Pentagonului și altor agenții naționale, în ianuarie, să prezinte un plan pentru înfrângerea grupării militante.

Militanții islamiști au pierdut teren atât în Irak, cât și în Siria, în condițiile în care trei forțe separate, susținute de SUA, Turcia și Rusia, avansează în cadrul operațiunii de preluare a controlului în orașul sirian Raqqa, fortăreață a SI.

Reuniunea este prima a coaliției internaționale de când forțele guvernamentale irakiene, susținute de coaliția internațională condusă de SUA, au preluat anul trecut controlul de la Statul Islamic în câteva orașe irakiene și au eliberat estul orașului Mosul.

Deși gruparea jihadistă este depășită numeric de forțele irakiene, aceasta a utilizat vehicule-capcană și lunetiști pentru a-și apăra bastioanele rămase sub controlul său.

Premierul irakian Haider al-Abadi, care a fost primit de președintele Trump, luni, la Washington, a afirmat că a obținut asigurări privind creșterea sprijinului acordat de SUA în războiul împotriva Statului Islamic.

Potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă după întâlnirea cu șeful executivului de la Bagdad, atât președintele Trump, cât și premierul irakian Al-Abadi au convenit asupra faptului că 'terorismul nu poate fi învins numai de armată'. Cei doi lideri au pledat de asemenea pentru dezvoltarea relațiilor comerciale.

În cadrul discuțiilor ce vor avea loc miercuri în cadrul coaliției anti-SI vor fi abordate aspecte legate de reconstrucția orașului irakian Mosul și modalități de contracarare a acțiunilor Statului Islamic în Libia și în alte zone.

Reprezentanți ai coaliției care luptă împotriva Statului Islamic se reunesc în mod constant pentru a-și coordona și îmbunătăți eforturile comune, a indicat Departamentul de Stat al SUA.

Miniștrii de externe din cadrul coaliției s-au reunit ultima dată în iulie 2016. Responsabilii diplomatici s-au reunit la Berlin patru luni mai târziu, menționează DPA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ