Admiral Markets: Leul a îndurat o depreciere severă, în ultimele săptămâni

| 19 iun, 2013

Leul a îndurat o depreciere severă în ultimele săptămâni, o evoluţie ce ameninţă să se transforme într-o prăbuşire, după şedinţa de politică monetară a Federal Reserve de miercuri, apreciază analiştii Admiral Markets, citaţi de Agerpres.

"Dependente de stimuli, pieţele de capital se pot prăbuşi dacă americanii nu mai tipăresc. Politica monetară la nivel global, dar în special cea a Rezervei Federale, este o parte critică a infrastructurii pieţelor financiare în acest moment. Prima manevră a fost efectuată de banca centrală americană în 2008, pentru a preveni colapsul sistemului financiar, o cauză nobilă în opinia bancherilor din întreaga lume. Pentru prima dată în ultimii 5 ani, au apărut speculaţii că politica monetară de relaxare, ce a propagat un flux masiv de capital în întreaga lume, generând bule speculative, va fi încetinită, cu efect devastator asupra tuturor claselor de active, inclusiv asupra monedei naţionale", comentează un analist financiar al Admiral Markets.

Corelaţia pozitivă dintre leu şi burse, aflate la maxime istorice, este ameninţătoare, consideră analistul. "În ultimele luni, leul şi principalii indici bursieri au arătat o corelaţie pozitivă foarte puternică. Când bursele de acţiuni au crescut, cursul Eur/Ron a scăzut, iar când bursele au scăzut pe baza speculaţiilor că FED va normaliza politica monetară, Eur/Ron a crescut. Leul este sensibil la sentimentul global faţă de risc, fiind o valută mai riscantă decât euro, la rându-i mai riscantă decât dolarul, arată analiştii Admiral Markets, o companie specializată în servicii pe piaţa valutară". 

Şansele ca FED să anunţe o astfel de măsură la şedinţa de azi sunt de 50 la sută, estimează analiştii Admiral Markets. "Pieţele ar putea fi foarte volatile, iar leul s-ar putea deprecia rapid faţă de euro şi franc, dar mai ales faţă de dolar. Veştile nu sunt prea bune nici în cazul menţinerii programului stimulativ în valoare de 85 miliarde de dolari lunar. Ben Bernanke, preşedintele Băncii Centrale, ar putea indica o inevitabilă schimbare de politică monetară la şedinţa din luna septembrie. Sunt puţine şanse ca efectul pozitiv asupra pieţelor să fie de durată şi aprecierea leului să fie mai mult decât temporară, în cel mai fericit scenariu", apreciază analiştii de la Admiral Markets. 

Admiral Markets Group a fost fondat în 2001 şi oferă servicii în peste 35 de ţări la nivel global, inclusiv în România, prin Admiral Markets AS. Sucursala din România este înregistrată şi supravegheată de CNVM. Cei 12.000 de clienţi activi ai companiei rulează un volum lunar de 35 miliarde dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ