Adrian Năstase a fost dat afară de la Universitatea Bucureşti

| 05 iun, 2013

Fostul premier, Adrian Năstase, nu mai este profesor universitar la Facultatea de Drept. Universitatea Bucureşti a precizat că a reziliat contractul lui Năstase pentru că acesta a fost condamnat definitiv pentru corupţie, titrează gândul.info.

Universitatea Bucureşti a precizat că un condamnat definitiv nu poate fi profesor universitar. "Conform legislaţiei muncii din România, contractul de muncă al unei persoane încetează atunci când aceasta este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau când suferă o condamnare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă”, se arată în răspunsul instituţiei, conform gândul.info.

Fostul premier, Adrian Năstase nu mai predă la Universitatea de Drept, iar instituţia nu are nicio intenţie de a-l mai invita pe Năstase să le conferenţieze studenţilor la Drept.

Adrian Năstase nu şi-a actualizat datele şi pe pagina sa de internet. Conform acesteia, "Adrian Năstase are o cariera universitară de peste trei decenii, la catedre din tară si de peste hotare. Activitatea didactică a lui Adrian Năstase este impresionantă. Din 1990 face parte din echipa didactică a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, precum şi a universităţilor „Dimitrie Cantemir” şi „Titu Maiorescu”, iar din 1994, este profesor asociat la Universitatea Pantheon Sorbonne din Paris. Adrian Năstase a urcat toate treptele de expertiză academică şi universitară, devenind, din octombrie 1996, profesor universitar de drept internaţional public, iar din 1999, conducător de doctorat".

 

În acest moment, situaţia juridică a lui Adrian Năstase este aceea a unui condamnat care îşi ispăşeşte pedeapsa în libertate. Năstase a fost eliberat condiţionat iar instanţele au decis că poate ispăşi pedeapsa în libertate, mai spun sursele citate.

Închis pentru nouă luni

Anul trecut, Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii şi a fost închis timp de nouă luni. În dosarul Zambaccian, pe 30 martie 2012, completul Curţii Supreme - format din judecătorii Ana Hermina Iancu (preşedinte), Alixandri Vasile şi Săndel Macavei - a decis să-l achite pe Adrian Năstase pentru infracţiune de luare de mită şi să-l condamne la 3 ani cu suspendare pentru cea de şantaj. În acelaşi dosar, Dana Năstase a fost acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani şi folosirea de acte vamale false. Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, pentru restul acuzaţiilor fiind achitată. Irina Jianu, şi ea inculpată în dosar, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit experţilor consultaţi de gândul, în cazul în care completul de cinci judecători menţine această pedeapsă pentru Adrian Năstase, atunci acesta ar mai sta în închisoare pentru o perioadă minimă de 3-4 luni. Practic, Curtea Supremă va contopi pedeapsa de 2 ani cu executare din dosarul Trofeul Calităţii cu cea din acest dosar şi astfel va rezulta o pedeapsă totală de 3 ani cu executare. Asta pentru că pedeapsa de 3 ani cu suspendare devine 3 ani cu executare

Recent, Adrian Năstase a susţinut o prelegere studenţilor Facultăţii de Drept ai Universităţii Titu Maiorescu. Decanul facultăţii a declarat pentru gândul că nu există nicio incompatibilitate între calitatea de condamnat a lui Năstase şi faptul că a vorbit studenţilor pe teme de drept. Unul dintre studenţii prezenţi la prelegere a precizat pentru gândul că a fost încântat de faptul că Năstase le-a vorbit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ